Društvo

NAJVEĆI NA SVETU: Mozaik napravljen od čepova (FOTO)

“Čepom do osmeha” je humanitarna i ekološka organizacija iz Novog Sada koja prikuplja čepove od plastičnih flaša, a njihom prodajom nabavlja neophodna pomagla za decu sa invaliditetom širom Srbije. Ovoga puta sakupili su čepove u raznim bojama, sortirali ih i napravili najveći mozaik na svetu i to u centru Novog Sada. Mozaik je veličine 620 metara kvadratnih, ući će u Ginisiovu knjigu rekorda, a u uzradi je učestvovala i Nišlijka, Jelena Mitić Trajković.

Organizacija „Čepom do osmeha“ pokrenuta je u Novom Sadu pre četiri godine, a Nišlijka Jelena Mitić Trajković, koordinator za Niš, priključila se akciji pre dve godine. Kaže da su u prikupljanju čepova najaktivniji niški vrtići i škole. Cilj je da se zaštiti životna sredina, a pri tom da deca sa invaliditetom dobiju pomagala koja su im potrebna.

Za četiri godine postojanja svojim akcijama pomogli su mnogim mališanima, a njihove kutije u koje se može spustiti plastičan čep, nalaze se svuda, u Gradskoj upravi, Kliničkom centru, niškim vrtićima i školama.

Ovoga puta, cilj je bio da se prikupe čepovi u raznim bojama i napravi najveći mozaik na svetu, površine 620 kvadratnih metara.

“Na ovom impoznatnom mozaiku koji su aktivisti organizacije uradili po nacrtu, na Trgu slobode u Novom Sadu, nalazi se logo planete Zemlje, Petrovaradin i golubica kao simbol Novog Sada”, kazala je za Niške Vesti Jelena Mitić Trajković.

Jelena Mitic Trajkovic

Ona je dodala da je u Novi Sad otišla službenim autom i želela da se zahvali na razumevanju gradonačelniku Darku Bulatoviću koji joj je odlazak omogućio.

Inače, ideja da se napravi ovakav neobični mozaik potekla je od predsednice organizacije “Čepom do osmeha”, Vanje Petković, koja je i autor fotografija.

Ovaj mozaik sačinjen je od 100 tona čepova koji su prikupljani širom Srbije, a u njihovoj izradi učetvovali je oko 300 volontera, takođe iz svih delova zemlje. Sklapanje mozaika na Trgu slobode trajalo je od 9 do14 sati, a snimak manifestacije biće prosleđen Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija u kontaktu.

“Hvala vam Nišlije što ste doprineli da čepovima koje ste vi sakupljali učestvujemo u obaranju ginisovog rekorda. Čast mi je što sam bila deo tima divnih ljudi koji je tog dana ispisao istoriju. Ponosna sam što sam deo tima ČEPOM DO OSMEHA”, kazala je Mitić Trajković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com