Društvo

Najveći broj medalja balerinama iz Niša na Balkanskoj olimpijadi muzike i igre

Veliki broj zlatnih medalja osvojile su balerine niškog Baletskog studia Elene Pilipenko na Balkanskoj olimpijadi muzike i igre (IV International Central Balkan Music & Dance Olympiad Mediana Grand Prix 2022.), koja je i ove godine održana u Narodnom pozorištu u Nišu uz podršku GO Medijana. Idejni tvorac i organizator ovog geostrateškog kulturnog projekta za Južnu Srbiju je predsednik Balkanske alijanse – Evgenija Trofimčuk iz Moskve.

Elena Pilipenko Knežević, koreograf istimenog baletskog studija nije krila zadovoljstvo zbog osvojenih medalja u jakoj konkurenciji od preko 500 balerina koje su u Niš stigle iz nekoliko zemalja Centralnog Balkana. Devojčice su se takmičile u igrama iz savremenog baleta i karakternih igara.

“Ponosna sam na moje balerine, bile su savršene i osvojile sva prva mesta”, kazala je Elena Niškim Vestima.

O najboljim koreografijama odlučivao je tročlani žiri sa Konstantinom Kostjukovim na čelu i to po sistemu bodovanja, pa su tako oni koji su osvojili najveći broj poena došli i do najsjajnijih medalja. Balerine Baletskog studija Elene Pilipenko i do sada su u Niš donosile medalje sa brojnih takmičenja, ali ove su im posebno važne jer su se takmičile sa ozbiljnim baletskim školama. Čak osam koreografija izvele su niške balerine na sceni niškog teatra.

“Učestvovali smo jer smo imali koga da vidimo, ali smo i mi imali šta da pokažemo drugima. Još veće zadovoljstvo bilo je to što je u Niš sa svojom baletskom školom došla i primabalerina, koreograf i pedagog Ashen Ataljans i mi smo imale priliku da nastupamo sa njom”, kazala je Pilipenko.

Osim što su sa čuvenom balerinom nastupile na istoj sceni, balerine iz Niša su imale priliku i da pojedine korake od nje i nauče na mester klasu, koji je održan sledećeg dana nakon takmičenja.

“Imali smo priliku da radimo master klas sa njom. Čas koji je ona vodila bio je po programu baletske škole, tako da smo imali privilegiju da naučimo i to što oni rade”, istakla je Anđela.

Ona je u Baletskom studiu Elene Pilipenko već 14 godina. Krenula je sa baletom kao i sve devojčice, najpre zbog lepih haljinica, muzike i pokreta, a kasnije je to preraslo u ljubav i prema društvu i prema nastavnici.

I Anja je sa svojim timom osvojila dve zlatne medalje, sa ruskom koreografijom i sa koreografijom “Beli oblaci”. Baletom se bavi 15 godina, od svoje treće godine.

“Kada sam kroz staklo ugledala balerine znala sam da je to to. Kada sam upisala balet ta želja se samo povećala”, iskrena je Anja.

Niš nema zvaničnu baletsku školu, ali ima mnogo talentovane dece. Upravo odlaskom na takmičenja talentovana deca dolaze do izražaja i krenu dalje, put Beograda i Novog Sada. U ovom baletskom studiu su deca koja balet vežbaju on najmlađih dana i kako kažu taj ples ih je privukao jer je elegantan i lep.

“Sviđaju mi se haljinice koje oblačimo”, rekla je Dunja Niškim Vestima. Haljinice i muzika se dopadaju i Petri koja balet igra još od treće godine. Ovde su i dve male preslatke Une koje se osećaju kao princeze dok su na sceni. One su dobro uvežbale koreografije i došle do zlatnih medalja, koje kako kažu sada kao zvezde sijaju u njihovim sobama.

 

Poznato je da je balet dobar za duh i telo, čak ga preporučuju i lekari devojčicama i dečacima zbog ravnih stopala i krive kičme. Međutim, prema rečima koreografa Elene Pilipenko, balet nije samo to iako je zdravstveno stanje dece jako bitno, već je bitan i duhovni karakter koji balet pruža. Radi se o muzici koja je nastala vekovima unazad, nije trenutna. Koliko će ko koliko biti uspešan nije ni važno. Najvažnije je koliko je neko istrajan i koliku želju ima. Ove devojčice su pokazale da tu želju imaju, a medalje predstavljaju samo krunu vrednog rada.

[meta_gallery_carousel]

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com