Društvo

Najveća niška opština organizovala uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave

Na zahtev građana, upućen predsednici Skupštine Gradske opštine Medijana, prof. dr Vladmili Bojanić i predsedniku opštine, Nebojši Кociću, najveća niška opština, u saradnji sa JКP Mediana, organizovala je uništavanje ambrozije duž leve obale Nišave i Gabrovačke reke.

„Imajući u vidu da se radi o veoma agresivnom korovu, sprovodiće se dugoročna akcija u cilju istrebljenja ovog opasnog korova, koji pored ostalog ugrožava i druge poljoprivredne kulture.“, saopštila je ova niška opština.

Uredbom Republike Srbije iz 2006. godine predviđeno je da ove mere primenjuju vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, oni koji upravljaju vodotokovima, kanalima, površinama uz puteve i pruge, parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama.

„Ambrozija je jednogodišnja, veoma agresivna, korovska biljka, čiji polen spada u opasne alergene. Polen ambrozije može direktno da ošteti epitel disajnih puteva i dovede do respiratornih tegoba ( bronhitisa i astme). Pored toga, kod osetljivih osoba ispoljavaju se i drugi zdravstveni problemi, kao što su: urtikarija, polenska kijavica, sezonski konjunktivitis, a neke osobe mogu biti i životno ugrožene. Polen ambrozije izaziva tegobe kod oko 10-20% ljudi, a naročito su osetljiva mala deca i starije osobe.“, ističu.

Gradska opština Medijana oformila je grupu volontera, koja će ubuduće svake godine, pre cvetanja, locirati ovu biljku i uništavati je.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Iskrene čestitke! U svetu se decenijama vrši uklanjanje ambrozije pre njenog cvetanja. U nekim zemljama postoje zakonske mere koje uključuju kažnjavanje pojedinaca i firmi koji na vreme ne izvrše uništavanje ambrozije, ili to uopšte ne urade. Bojim se da će kod nas ovo trajati jedno leto, kao i sve drugo što je u vezi sa očuvanjem životne sredine, higijenom i unapređenje kvaliteta života svih građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com