Društvo

Najuspešniji Nišlija u čuvenoj američkoj Silicijumskoj dolini veruje u uspeh Niša

Verujem da će se Niš vratiti na mapu regiona i sveta ali ne kao grad elektronike, već kao grad IT tehnologija izjavio je na Elektronskom fakultetu Nišlija Nikola Božinović koga mnogi smatraju najuspešnijim Srbinom u čuvenoj američkoj “Silicijumskoj dolini” pošto je svoju firmu “Frame” nedavno prodao američkoj kompaniji “Nutanix” za skoro 200 miliona dolara.

Prema njegovim rečima Elektronski fakultet u Nišu sada upisuje duplo više studenata nego pre deset godina, što je kako je rekao “dobar signal” za razvoj IT tehnologija.

“Potrebno nam je i ono što smo imali 60-tih godina prošlog veka, a to je bliska sprega industrije i fakulteta. Elektronski fakultet je pravio kadrove koji su Elektronskoj industriji u tom trenutku bili potrebni. Tako nešto potrebno nam je i sada”, izjavio je Božinović na drugom po redu “Frame samitu” organizovanom na Elektronskom fakultetu.

Božinović koji trenutno radi kao potpredsednik kompanije “Nutanix” rekao je da je cilj te američke kompanije koja ima 4.000 zaposlenih da Srbija, uz Ameriku i Indiju, bude njen razvojni centar.

“To praktično znači da i u Nišu i u Beogradu tražimo ljude, programere, ali i projekt menadžere”, izjavio je Božinović.

On je podsetio da je nakon završetka Elektronskog fakulteta otišao sa suprugom u Ameriku gde su oboje doktorirali, a 2012. godine osnovali firmu “Frame” radeći u početku maltene u špajzu kuće.

Firma „Frame“ izumela je softver “frame” koji omogućava da programi ne moraju da se instaliraju na kompjutere već da stoje u takozvanom klaudu.

Novi softver je omogućio da se bilo koji program može da koristi sa bilo kog kompjutera u svetu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com