Sport

Najtrofejniji zimski sportista Srbije stanuje u Nišu!

Prethodnih dana u Gradskoj kući u Nišu priređen je prijem i uručeno priznanje državnom prvaku u slalomu i veleslalomu u snoubordingu Jurici Stankoviću, nakon što je po 11. put postao šampion države u ovom zimskom sportu.

Nakon osvajanja dve medalje i uspešne promocije našeg grada i sporta, Gradonačelnik Niša javno se zahvalio 41-godišnjem Stankoviću koji se preko 3 decenije uspešno bavi ovim sportom, osvojivši tako preko 150 odličja.

Jurica Stanković i rukometaši Železničara na prijemu. Foto: Grad Niš

Na nedavno održanom Otvorenom prvenstvu Srbije na Kopaoniku, u konkurenciji 80 takmičara, osvojio je zlato u slalomu kao i u veleslalomu.

“Kuriozitet je što sam u ovim godinama dospeo do titule državnog prvaka, pa ovu nagradu mogu smatrati i nagradom za životno delo.” kroz osmeh je izneo svoje impresije za Niške Vesti Jurica nakon osvajanja zlatnih medalja.

Najtrofejniji zimski sportista Srbije i jedini srpski magistar skijanja – tako bi se mogao ukratko i verodostojno opisati ovaj Nišlija. Stanković se našao i u ulozi selektora srpske i grčke reprezentacije u snoubordu.

Uskoro bi trebalo da odbrani i doktorat kojim će postati jedini vlasnik doktorata skijanja u Srbiji.

Najbolji rezultat u njegovoj dosadašnjoj višedecenijskoj karijeri jeste osvajanje 5. mesta na Svetskoj studentskoj Olimpijadi u Poljskoj (2001.godine) što ujedno predstavlja i najbolji rezultat svih vremena naše zemlje u snoubord kros disciplini.

Trenutno se bavi edukacijom budućih učitelja skijanja i snouborda, ali i obukom nekih od poznatih imena naše javnosti koji bi da nauče da skijaju. 

Preko 5000 ljudi do sada je zahvaljujući Jurici Stankoviću naučilo da skija i preko njih 1000 da vozi snoubord.

Njegovi kvaliteti i znanje izuzetno su cenjeni i van granica naše zemlje. Svojevremeno je bio i direktor Ski centra Kopaonik u trajanju od 3 godine, potom i direktor Ski centra u Gruziji 2 godine. Za samo 9 meseci preporodio je skijalište Gudauri u Gruziji, a kao svojevrsna potvrda uspešnosti rada stiglo je i priznanje u vidu počasnog građanstva ove zemlje. 

Pored činjenice da je podigao ukupno 8 skijališta do sada, svuda u svetu, realizacijom brojnih projekata, pozicioniranjem novih staza i žičara i kompletnim menadžmentom oko ski centara, nameće se i ona da bi mogao da našem gradu obezbedi skijalište kakvo zasužuje.

I skijalište Stara Planina predstavlja njegov projekat, a već je pripremio je i onaj za skijalište Bojanine vode.  

Jurica je već sa 3 godine stao na skije, a prvu nagradu osvojio kao 6-godišnjak (zlatna medalja) upravo na Bojaninim vodama, pa otud i velika želja da baš ovo niško skijalište revitalizuje i da Niš dobije gradsko skijalište po ugledu na ostale gradove Srbije. “Niš je trenutno jedini grad koji ima skijalište a ne radi.” nevoljno ističe ovaj podatak Stanković.

On ne za kraj poželeo da, ovako javno, ponudi svim gradskim strukturama svoju pomoć i resurse da to zaživi i da naš grad konačno dobije svoje skijalište, gde će naši sugrađani uživati u svim čarolijama koje dolaze sa zimskim godišnjim dobom. “Niš ima svetskog stručnjaka u oblasti izgradnje skijališta čije sposobnosti treba iskoristiti.” kaže i sam Jurica Stanković,nama ne preostaje ništa drugo nego da ovu činjenicu potvrdimo i pridružimo se apelu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com