Kultura

Najstariji srpski bukvar, skice niške Tvrđave, memoari Mithad paše i EI televizori na 15. “Noći muzeja” u Nišu

Tradicionalna kulturna manifestacija „Noć muzeja“ ove godine biće održana 19. maja u više od 40 gradova Srbije.

Pod nazivom „Pobede i pobednici“, brojne ustanove kulture, srednje škole i fakulteti će posetiocima pružiti mogućnost da zavire u prošlost i upoznaju se sa dostignućima u oblasti umetnosti, kulture, nauke, privrede, mode i istorije.

Noć muzeja u Nišu, 15. po redu, odvijaće se na 13 lokacija.

U ovogodišnjoj „Noći muzeja“ Nišlije će imatu prilike da vide najstariju školsku knjigu koja se čuva u Istorijskom arhivu u Nišu. Reč je o prvom srpskom bukvaru iz 1836. godine.

Ovaj udžbenik deo je izložbe arhivskih dokumenata, fotografija i knjiga, koju organizuje Istorijski arhiv Niša, koji ove godine slavi 70 godina postojanja. Reč je o izložbi koja sadrži nnajariju i najvredniju arhivsku građu iz XIX veka – iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno posle toga.

Javnost će moći da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – bakrotisk iz 1737. godine, kao i skice niške Tvrđave iz te godine, turske tapije iz 1872.g., bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine.

Biće izloženi i memoari Mithad paše, niškog valije iz 1861. godine, stare i retke knjige, najstarije niške novine iz 1886. godine, „Srpske novine“ koje su izlazile na Krfu 1916. godine, svedočanstvo Srpske Carigradske gimnazije iz 1901. godine, fotografiju Riste Prendića, najpoznatijeg srpskog diplomatskog kurira, knjaževskog tatarina Miloša Obrenovića iz 1835. godine i brojna druga dokumenta.

Izložbom “Niš – grad elektronike kroz vreme” posetiocima će biti prezentovani rezultati niških inženjera i tehničara i proizvodi Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, po kojima su ovaj gigant elektronike i Grad Niš bili prepoznatljivi u svetu.

Izložbu organizuju Univerzitet Singidunum, Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niš, čime će biti obeležena godišnjica osnivanja „Zavoda RR“, prvog pogona Elektronske industrije Niš.

Izložbe, radionice, književne večeri…..

U Muzeju zdravstvene kulture, u zgradi Zavoda za javno zdravlje, posetioce pored stalne postavke očekuje i izložba slika autora Stanka Marjanovića, pod nazivom „100 vizionara medicinske misli“.

Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju iz perioda razvoja medicine u svetu i u Srbiji, uz prikaz raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu.Manifestaciji Noć muzeja priključilo se i Narodno pozorište čiji će glumci 19. maja na platou ispred zgrade pozorišta izvesti kabare predstavu “Život je kabare.

Foto: Niške Vesti

Niški teatar će, po ustaljenoj praksi, i ovog meseca, organizovati akciju “Otvirena vrata” Zainteresovani će uz pomoć spealnog vodiča imati priliku da se upoznaju sa istorijom i arhitekturom zgrade, sa scenom i načinom rada, sa krojačima, šminkerima.

Obilazak će biti rganizovan u dva termina: od 12:00h i od 13:00h

Cilj „Otvorenih vrata” je animiranje nove pozorišne publike i afirmacija pozorišne umetnosti, kažu u niškom Narodnom pozorištu.

Gimnazija „Svetozar Marković“ organizuje „Noć biologije“ u okviru koje će učenici sa svojim profesorima na jednostavan, pristupačan i maštovit način, prikazati istorijski i evolucijski put razvitka ovog kraja i njegovih stanovnika, upoznati vas sa načinom nasleđivanja nekih osobina, naučiti da pravite rodoslovno stablo i još mnogo, mnogo toga.

U Domu vojske, Savez potomaka ratnika Srbije prirediće „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, dok će Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i UG „Mladi ambasadori“, prirediti izložbu „Gustav Klimt preteča moderne“. Ove godine navršava se 100 godina od smrti ovog velikog umetnika.

Posetioci će, pored ostalog, imati prilike da vide priče o znamenitim Nišlijama koji su dali svoje živote za slobodu, ali i da se upoznaju sa bogatim fondom bibliotečke građe o ratovaima i njihovm posledicama u ovom kraju Srbije.

Umetnost pobeđuje vreme naziv je izložbe slika magistra likovne umetnosti Milovana Penkova, u okviru koje će biti priređeno veče pesnika iz svih niških književnih klubova i udruženja, kao i muzičkih umetnika.

Svoje izložbe imaće i Društvo arhitekata Niša, Škola mode i lepote, Umetnička škola, Galerija Šukletović i Atelje-galerija Milica.

Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine deseti put, realizuje u Nišu. Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete.

Radove nastale tokom prethodnih godina posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja.
Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noći muzeja.

Program manifestacije „Noć muzeja“ 19. maja počinje u 17 sati i traje do jedan sat iza ponoći.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta.

Prva noć muzeja, 2005. godine održana je u 5 beogradskih muzeja i galerija, i uspela je da animira više od 4.000 posetilaca. Za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com