Društvo

Najskuplji su Medicinski i Fakultet umetnosti

Fakulteti Univerziteta u Nišu godinama unazad ne menjaju školarine, a ova činjenica je uticala i na to da se za studije u Nišu opredeljuju i kandidati koji dolaze iz gradova koji gravitiraju ka Univerzitetu u Beogradu. Dekani fakulteta odluku da školarine ostanu na nivou od skoro pre pet do šest godina pravdaju činjenicom da su ka niškim fakultetima usmereni studenti koji dolaze iz najnerazvijenijih opština jugoistočne Srbije kao i podatkom da većina roditelja budućih studenata ili ne radi ili živi od minimalne zarade.

Tako se predložene školarine za dolazeću akademsku godinu kreću od 45 do 120.000 dinara. Ianče, za narednu školsku godinu fakulteti Univerziteta u Nišu su planirali da upišu 5.003 brucoša od kojih bi njih 1.710 školovanje platili sami.

Najskuplje su samofinansirajuće studije na Medicinskom i Fakultetu umetnosti na kojima će studenti godinu platiti 100, odnosno 120.000 dinara. Iza njih se nalati Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja na kome godina samofinansirajuće studente košta 100.000 dinara. Činjenica je i da se školarina na najvećem broju fakulteta Univerziteta u Nišu plaća u više mesečnih rata, a njihov broj se kreće od tri do čak osam.

Na pojedinim fakultetima se školarina razlikuje u zavisnosti koji studijski program su studenti upisali na osnovnim akademskim studijama. Primera radi na Medicinskom fakultetu 120.000 dinara školarinu će platiti oni kandidati koji su upisali integrisane studije stomatologije i farmacije, dok će njihove kolege koji su u statusu samofinansirajućih studenata na integrisanim studijama medicine školarinu platiti 100.000 dinara.

Slična je situacija i na Građevinsko-arhitetktonskom fakultetu Univerziteta u Nišu gde će studenti sa stidijskog programa građevinarstvo studije platiti  70.000, a oni koji su upisali studijski program arhitektura 90.000 dinara. Razlika u školarini postoji i na Mašinskom fakultetu, a za studente koji upisuju mašinsko inženjerstvo ona iznosi 45.000, dok za studente na programu inženjerski menadžment školarina iznosi 60.000 dinara.

Školarina na Ekonomskom fakultetu će za iduću školsku godinu iznositi 90.000 dinara, a  akademsku godinu na Pravnom fakultetu samofinansirajući studenti platiće 83.000 dinara.

Na Elektronskom fakultetu školarina je 89.000 dinara, a na Prirodno-matematičkom fakultetu je 75.000 dinara. Na Filozofskom fakultetu akademska godina košta 78.000 dinara, dok će samofinansirajući studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu godinu platiti 45.000 dinara. Na Učiteljskom fakultetu u Vranju školarina je 60.000.Toliko će školarinu platiti i samofinansirajući studenti na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, a na Fakultetu zaštite na radu 72.000 dinara.

Uz podatak da je školarina na niškim fakultetima daleko ispod školarine na fakultetima Univerziteta u Beogradu u prilog studenata ide i to što ove iznose mogu da plate u više mesečnih rata. Samo na retko kojem fakultetu školarina se plaća u dva dela, prilikom upisa zimskog i letnjeg semestra, dok se na ostalim fakultetima predloženi iznos isplačuje mesecima.

Školarine plaćaju i strani studenti kojih je sve više na fakultetima Univerziteta u Nišu. Oni će školovanje na niškim fakultetima platiti  1.000, 1.100, dve do 2.500 evra u zavisnosti za koji su se fakultet opredelili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com