DruštvoVideo

PRIČE IZ PANTELEJA: Najpoznatiji Jugoslovenski bendovi nekada svirali na bini u Jagodin mali (VIDEO)

Omladinske radne akcije su jedna od najboljih tekovina bivše Jugoslavije. Omladinke i omladinci gradili su ratom razrušenu zemlju, kada je cela zemlja bila jedno veliko gradilište.

Na radnim akcijama mnogi su se opismenili, obrazovali i obučili za razna zanimanja, i naravno, stekli ljubavi i prijateljstva za ceo život.

Akcijaši su bili organizovani u brigadama, obično po 100 učesnika, podeljeni u čete. Svaka brigada je imala svoju zastavu na kojoj je bilo izvezeno obeležje. Ustajalo se veoma rano i radilo prvi deo dana, a popodne se boravilo u naselju, gde su se osim legendarnog druženja, organizovale i razne korisne aktivnosti. Postojale su razni kursevi, od fotografije do vožnje, sportske aktivnosti, ali i politička predavanja. Uveče su se priredjivale čuvene brigadirske večeri i logorske vatre, ali i koncerti na kojima su nastupali najpoznatiji pevači iz čitave bivše Jugoslavije.

Akcijaši su u Nišu bili smešteni u prostorijama pored Doma učenika srednjih škola. To je prema rečima pisca Dejana Stojiljkovića trajalo do 1988.-89. godine. Tada su radne akcije ukinute, akcijaši su se iselili, ali na tom prostoru postojala je jedna bina na kojoj su se održavali razni konceti.

“Ja sam tu prvi put gledao grupu Kerber, gostovala je Ekatarin velika, Električni orgazam, tu su nastupali naši niški bendovi, ali i bendovi iz cele Jugoslavije. Njihove koncerte je sponzorisala država, tako da možemo da kažemo da su na tim mestima nastupali bendovi za koje možemo da kažemo da su na A listi, poput Bjelog dugmeta, Riblje čorbe, Đorđa Balaševića. Oni su zapravo svoju slavu stekli na radnim akcijama pa su tako gostovali i u Nišu”, govori nam Stoiljković.

On se seća da su kao klinci redovno išli da gledaju koncerte. Posebno je bila zanimljiva bina jer je na njoj bio oslikan jedan ogroman mural, priseća se Dejan Stoiljković, poznat u Nišu kao Deksa Pantalejski.

“Murali nisu bili uobičajeni u to vreme, grafiti nisu bili deo urbane kulture Niša. Taj mural je bioj jedna ogromna Titova slika, sa titovkom i partizani u maršu. Moja škola, tada Dobrosav Jovanović Stanko, danas Stefan Nemanja je bila specifična u odnosu na druge škole. Postojala je ta socijalistička indoktrinacija, kult ličnosti druga Tita, a u našoj školi je to dovedeno do savršenstva. Mi smo baš odgajani kao “pioniri maleni” i kao budući omladinci, partizani, izviđači, u jednom potupuno socijalističkom duhu, tako da nam je teže palo kada se srušila sva ta iluzija. Tada su i barake ostale prazne, u njih su se uselile izbeglice, a bina i mural su nažalost potpuno uništeni.”, priseća se jedan od najpoznatijih srpskih pisaca koji je svoje detinjstvo proveo na Panteleju.

U napuštenim i ruiniranim prostorijama restorana nekadašnje ORA u Nišu danas je uspostavljen svojevrsni muzej zanatstva, kao mesto stalnog okupljanja majstora starih zanata, sa stalnom izložbeno-prodajnom postavkom. Prekograničnim projektom omogućeno je uređenjei opremanjedvorišnog prostora koji je pretvoren u sajamski prostor na otvorenom.  Na ovaj način zanatlijama, koji su sačuvali veštine starih zanata i tradiciju koja na ovim prostorima traje više od dva veka, omogućenoje da predstave i ponude originalne i autentične proizvode u zemlji i inostranstvu i da doprinesu popularizaciji zanatstva i negovanju vredne zanatske tradicije obukom novih generacija budućih zanatlija.

Tradicionalni Međunarodni sajam zanatstva doprinosi raznovrsnijoj turističkoj ponudi Grada i bogatijem kulturnom životu žitelja Opštine Pantelej i Grada Niša.

Tekst je deo projekta „Priče iz Panteleja“ koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com