Zdravlje

Najmanji pejsmeker na svetu ugrađen pacijentima na Klinici za kardiologiju u Nišu

Na Klinici za kardiologiju danas je prvi put u Univerzitetskom kliničkom centru Niš implantiran novi tip pejsmekera, takozvani mikro pejsmeker, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza. Prema rečima direktora ove klinike dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmekere na svetu. Niškim lekarima pomoć pri ovoj hirurškoj intervenciji pružio je prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske.

Pejsmeker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju

“Implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu. Nije klasična hirurška intervencija koja se do sada koristila.

Ja sam posebno ponosan na činjenicu da smo mi sa tom vrstom procedure krenuli odmah nakon Kliničkog centra Srbije.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra imali smo tu mogućnost da takvu vrstu uređaja dobijemo ovde, a sve u korist naših pacijenata”, rekao je dr Kostić.

To je još jedan dokaz da niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

“Sve ono što se ugrađaje u svetu, radi se i ovde u našem Pejsmeker centru, na koji sam ja izuzetno ponosan. Od početka godine smo ugradili 665 uređaja, što nas svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih posle Kliničkog centra Srbije”, istakao je dr Kostić i dodao da veliku zahvalnost duguje kompletnom osoblju.

Dr Predrag Cvetković i doc. dr Tomislav Kostić

Prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske objasnio je da je danas u Nišu ugrađen pejsmeker zapremini 0,8 kubnih centimetara, a direktor UKC Niš dr Zoran Perišić je dodao da je težak samo dva grama.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš

“Vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra i odavno je naš cilj da pratimo sve ono što se dešava, ne samo u Beogradu, već i u svetu. Zahvaljujući ovoj proceduri pacijenti imaju manje trauma, ona je bez rizika i infekcije džepa u kojoj dolazi pejsmeker. Ugrađen je aparat koji se ne vezuje žicama, gde nema neke druge tehnologije sem ovog aparata, a sa podjednako dugačkim trajanjem baterija. Ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji”, rekao je dr Perišić.

Perišić je najavio da će u naredna tri meseca ovde biti urađena i ugradnja veštačke srčane vavule bez otvaranja grudnog koša. Dodao je da je 2000.-tih godina bilo samo pet centara u Srbiji, a da ih sada ima 22. To pokazuje koliko se odmaklo od nekog vremena kada je medicina bila na sasvim drugom nivou. Perišić je najavio i da će ovih dana u UKC Niš biti pušten u rad i četvrti akscelerator, što će mnogo značiti  pacijentima sa juga Srbije koji gravitiraju ka ovom kliničkom centru.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Koliko njih nije dočekalo operaciju ili je umrlo u toku operacije znog nečije greške? Džabe im sve to kada će pacijenti i dalje umirati

    1. Ajde bre ne lupaj ko otvoren prozor, pa nije docekao operaciju onaj ko je kasno dosao pa pomoci nije bilo, a greske nisu iskljucene i zaista su krajnje retke, a opet je pitanje i da li je greska direktan uzrok ili je splet drugih okolnosti pri intervenciji. Covek nije robot pa da se popravlja zamenom delova, a i dr takodje nije robot koji ne gresi, a svakako je hirurgija pokusaj pomoci ugrozenom bez koje je kraj izvestan, a da pacijenti ce umirati i dalje i uvek jer nisu besmrtni!
      Raspitaj se kako se lece pacijenti npr. u Engleskoj koja je x puta bogatija od Srbije, pa onda diskutuj ako budes imao razloga. Moje duboko postovanje struci i ljudima koji se posvete medicini, i pacijentima cesto nezahvalnim!!

      1. Bravo Saša. Moj tata koji ima 77 godina je upravo imao zahvat i ugradjen mu je micra pejsmejker. Trajalo je sveukupno 45 min, sve pohvale za dr Cvetkovica!

  2. Čestitam doc dr Tomici i njegovoj ekipi. Neka se i Niško zdravstvo razvija u dobrom pravcu jer to je veliki benefit za nas pacijente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com