Društvo

Najmanje stanovnika u Nišavskom okrugu ima selo Manastir, a Golešnica ostala bez žitelja

Mesto sa najmanjim brojem stanovnika na području Nišavskog okruga je selo Manastir kraj Niša, koje ima četiri stanovnika, dok je aleksinačko selo Golešnica ostalo bez ijednog žitelja, pokazuju podaci poslednjeg popisa koje je obavio Republički zavod za statistiku (RZS).

Na području Grada Niša manje od 30 žitelja imaju još Rautovo – sa osam stanovnika, Koritnjak – sa devet, Kunovica sa 22 i Ravni Do sa 29 stanovnika. U opštini Aleksinac sela sa najmanjim brojem stanovnika su Belja, u kojoj živi 19 ljudi i Kamenica sa 38. Najmanji broj stanovnika u opštini Gadžin Han ima selo Gare – devet, a prema poslednjem popisu 11 sela, od ukupno 33 u ovoj opštini, ima manje od 100 žitelja. Na području opštine Doljevac manje od 100 stanovnika je u pet sela, a najmanje među njima je Maćija sa 27 meštana.

Opština Ražanj ima samo jedno selo sa manje od 100 stanovnika i to je Cerovo u kome živi 27 ljudi. U dve trećine od ukupno 38 sela na području opštine Svrljig, odnosno u 24 sela, popisano je manje od 100 žitelja, a najmanje ih je u Mečjem Dolu – osam. Na području Nišavskog okruga, po popisu iz 2022. godine živi ukupno 343.950 ljudi, dok ih je na popisu 2011. godine bilo 376.319. Broj stanovnika između dva popisa smanjen je za 32.369.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Selo Koritnjak vec 20 godina nema NIJEDNOG stanovnika a bar jos 20 godina pre toga je imalo samo jednog.Tako da sad stvarno ne znam odakle su se stvorili tih 9,kako ste napisali.Proverite dobro,pre nego napisete nesto.Ne verujem da ste popisivali paraglajdere koji tamo skacu jer oni ne zive u tom selu,kao sto i dalje niko ne zivi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com