DruštvoKultura

“Najljubičanstveniji” mesec sa umetnicima. Jedinstvena postavka u poljima lavande okupila posetioce iz čitave Srbije

Fascinantna polja lavande na Eko plantaži Tamnjanica, koja su nas već navikla na neverovatan spoj umetnosti i lepote prirode, ovog leta rezervisana su za izložbu skulptura vajara Nebojše Savovića Neša iz Gornjeg Milanovca. Ovaj neverovatan spoj privukao je posetioce iz čitave Srbije koji su se upoznali sa 18 ostvarenja ovog umetnika što je samo deo njegovog bogatog umetničkog opusa.

Upravo zbot tih, nepreglednih polja lavande jedan Slovenac Gorazd Čuk, preselio se iz rodne Ljubljane u selo Tamnjanica i pokrenuo proizvodnju. Kako bi privukao turiste i skrenuo paznju na ovaj zapostavljeni kraj napravio je najveću galeriju umetničkih dela “Pigmalion” u koji dovodi slikare i vajare iz čitavog sveta.

Ovo je treća godina kako se “najljubičanstveniji” mesec na plantažama obeležava u znaku i sa umetnicima. Do sada su svoje skulpture u poljima lavande izlagali Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj ljubitelja prirode i umetnosti jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima.

Nebojša Savović, vajar

Savović je sa svojim skulpturama koju je izložio ovde napravio malu retrospektivu od 2004. do danas sa svojim delima. Sa nekim radovima se i on sam ponovo susreo dok ih je prikupljao.

“Ja sam ovakvu postavku prvi put video kada sam pre tri godine došao ovde, tada je bila izložba mog kolege iz Hrvatske. Bio sam fasciniran. To je jedna čudesna akcija da jedan dan ljudi dođu u prirodu i u predivnom pejzažu vide izložbu. I zaista je dovoljan jedan dan. Nekada možete da budete dva meseca u galeriji pa da mali broj njih vidi postavku, a vidite ovde dođu”, kazao je autor Nebojša Savović.

Plodan umetnik koji i pored toga što je 18 godina radio na Hramu Svetog Save u Beogradu nije zapostavio samostalni umetnički izraz i pedagoški rad. Profesor je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu kao predavač za užu umetničku oblast vajarstvo. Neumorno i dalje stvara i traži inspiraciju.

“Kamen je nešto što morate da istražujete, morate da se poigravate, a da pritom poštujete taj materijal. Znate mali broj vajara radi kamen. Osim što je to teška disciplina i zahteva puno truda, ima i dosta prašine, a i potrebno je mnogo alata. Vi ne možete uspešnost da postignete tako što ćete da zadovoljlite samo tehničku stranu. Posmatraču maraju da budu pune oči, ali i puno srce”, istakao je Savović.

Ako pogledate njegove skulpture videćete da na njima nije jedna vrsta kamena, ako i jeste jedan od ima različite teksture, različit način obrade.

“Negde je to fina našpricana forma, negde je brušena, negde ide do poliranog sjaja. Na jednoj se nalaze i “zrna grožđa” druge boje, na drugim su akcentovani neki oblici koji svojom bojom daju jedan drugačiji “zvuk” čitavoj kompoziciji. Tu ima i draperija, a da bi ste vi tu lepotu padanja istakli, onda to suprotstavite i nekoj geometriskoj formi. Onda je to dobar sklad koji zahvaljujući svetlu i senci napravi uzbuđenja. Skulptura ako ne napravi emociju onda vi niste uspeli”, kazao je vajar.

Posetioci su mogli da uživaju i u lokalnim specijalitetima i da se počaste zanimljivim suvenirima.

Ova izložba je uvod u ovogodišnji serijal umetničkih kolonija i simpozijuma u Tamnjanici. Jedn od njih rezervisan je za vajare i održaće se od 10. do 24.septembra. A što se lavande tiče, vlasnik ovih polja nema ništa protiv što ovde dolaze posetioci i beleže najlepše fotografije. Jedna od njih je i jedna od naših učesnica na takmičenju Mis Srbije, koja je inspiraciju našla upravo ovde. I vi ćete moći da napravite dobre fotke do početka jula, kada počinje berba, a nakon toga će srpska lavanda otići kod najvećih svetskih proizvođača kozmetike. Vratiće se nama u malim bočicama koje skrivaju moć lepote svake žene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com