Zdravlje

NAJEZDA STRŠLJENOVA NA JUGU SRBIJE: Ujed može biti fatalan!

Lekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu kažu da nema mesta panici kada se radi o ujedima stršenova, jer za sada nije povećen broj pacijenata koji im se zbog toga javlja.

Prema njihovim rečima dnevno im se zbog ujeda stršljena jave do tri pacijenta, ali je to uobičajan broj za ovo doba godine. I pored toga, lekari upozoravaju građane da izbegavaju mesta na kojima se mogu naći ovi insekti.

“Pojava stršljena je pojačana je u julu i avgustu jer je to vreme kada su oni aktivni”, kažu lekari Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć. “Zbog toga građani treba da se klone mesta sa visokom travom, a posebno računa treba da povedu pčelari”.

Prvi simptomi ujeda stršljena su crvenilo, otok i svrab na tom mestu. Ako se radi o manjem otoku on može da se sanira i hladnim oblogama, ali rekacija na ubod ovog insekta se razluje od osobe do osobe.

“Opasno je ako je ubod u predelu gde se nalaze veliki krvni sudovi kao što je glava, vrat ili neki delovi nogu”, dodaju lekari. “Tada se javljaju ozbiljnije komplikacije kao što je gušenje, nedostatak vazduha, nagli pad krvnog pritiska, gubitak svesti. Posebno je opasno ako postoji više uboda”.

U ovom slučaju je neophodna medicinska pomoć osobi koju je stršljen ujao. Pacijent dobija odgovarajuće injekcije koje blokiraju dejstvo otrova. Praćenjem simptoma lekari određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.

Jedna od varijanti zaštite je nošenje injekcije “epipena” koja sadrži odgovarajuću dozu adrenalina. U slučaju anfilaktičkog šoka osoba mora odmah da je da sebi, jer ona sprečava pad pritiska, gušenje i veliki otok. I nakon toga osoba treba da se javi lekaru ako bi dobila adekvatnu pomoć i primila dozu adrenalina, kortikosteroida i antihistaminika.

Pojačani strah kod građana od ujeda stršljenova izazvala je situacija na jugu Srbije, oko Kuršulije, gde je zabeležen veći broj pacijenata, koji su se javili lekarima sa ovim problemom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com