Društvo

Najbolji učenici iz opštine Pantelej idu u Belorusiju

Deca iz osnovnih škola sa teritorije GO Pantelej dobila su priliku da budu deo programa razmene učenika i upoznaju vršnjake, kulturu i znamenitosti grada Novolpolock u Belorusiji. Najboljih dvanaestoro putuju za Novopolock u martu, a do kraja godine očekuje se uzvratna poseta učenika iz Belorusije.

Jana Aranđelović jedna je od dvanaestoro osnovaca iz GO Pantelej koja će u pratnji profesora imati priliku da se druži sa mladima iz beloruskog grada Novopolock, ali i nauči nešto njihovoj kulturi. Kako kaže unapred se raduje odlasku u Belorusiju i srećna je što je baš ona izabrana da predstavlja svoju školu u inostranstvu.

Jana

„Očekujem da će to biti jedno lepo iskustvo koje će nam svima značiti u budućnosti. Upoznaćemo drugačije običaje, grad i zemlju koju ranije nismo imali prilike da vidimo“, rekla je Jana Aranđelović iz OŠ Stevan Sinđelić u Kamenici.

Direktor ove škole, Dragan Đorđević kaže da je u odabiru deteta koje će biti deo programa razmene učenika sa Belorusijom, presudno bilo odlično vladanje kao i poznavanje ruskog i engleskog jezika.

„Jana se u svim školskim aktivnostima odlično pokazala. Mislim da će upravo takvo dete najbolje predstaviti svoju školu prilikom razmene i nadam se da će joj dobro doći jedno ovakvo iskustvo“, istakao je Dragan Đorđević.

Dragan Đorđević

U Go Pantelej kažu da su mladi ljudi najbolji ambasadori preko kojih je moguće uspostaviti dobru saradnju između Srbije i Belorusije. Predsednik opštine Bratimir Vasiljević kaže da je cilj uzajamne posete đaka razmena ideja u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, pa i privrede. Razmena učenika dogovorena je za mart mesec, dok se ne utvrde još neki detalji.

„Narednih dana obezbedićemo i karte za put. Ostalo je još da se dogovorimo kakav će prijem biti u Belorusiji, da bi roditelji znali da su njihova deca na sigurnom, tj. kod roditelja čija će im deca uzvratiti posetu“, izjavio je Bratmir Vasiljević.

Predsednik GO Pantelej, Bratimir Vasiljević ( u sredini)

U Belorusiju idu po dva deteta iz škola sa gradske teritorije i po jedno iz seoskih škola opštine Pantelej. Razmena je dogovorena na inicijativu grada Novopolocka sa kojim ova niška opština sarađuje dugi niz godina.

Inače, Novopolock se nalazi u provinciji  Vitsebsk, ima 107,458 stanovnika i spada u “mlađe” gradove, osnovan je  1958. godine. U Srbiji je ovom beloruskom gradu grad- pobratim Kruševac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com