Društvo

Najbolji poslastičari sveta u Nišu 21. decembra

Međunarodno takmičenje u pripremanju torti i kolača biće održano 21. decembra od 10 časova u Nišu. Takmičenje će se odvijati u belom holu Doma vojske, a po prvi put posetioci će moći da prate čitav proces izrade torti i kolača.

Pored takmičara iz Srbije, učestvuje oko stotinu profesionalaca iz raznih zemalja sveta, između ostalih iz Izraela,Turske, Bugarske, Grčke, Makedonije, Italije, Nemačke, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Organizator manifestacije, već dvanaestu godinu je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, jedno od najnagrađivanijih i najaktivnijih strukovnih udruženja na jugoistoku Srbije.

Takmičenje ovakvog tipa pruža velike mogućnosti za promociju poslastičarskih proizvoda. Imajući u vidu kompleksnost manifestacije, ali i odgovornost koju imamo prema učesnicima, ugostiteljima i posetiocima, svake godine se trudimo da ona bude drugačija. Pored već završenih torti i kolača, koje čine izložbeni deo, ove godine ćemo, po prvi put, imati takmičenje u boksovima, gde će profesionalci poslastičari pred sudijama i publikom pripremati svoje slatke specijalitete. Osim što će biti atraktivno, to će imati i svoj edukativni karakter jer će se pratiti čitav proces pripremanja deserta “, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, čiji je tim poslastičara nedavno u Strumici u Makedoniji osvojio titulu balkanskog šampiona.Takmičenje u Nišu odvijaće se u više disciplina i tri kategorije koje obuhvataju profesionalce, učenike i poslastičare amatere. Svi će biti ocenjivani prema propozicijama Svetske kulinarske asocijacije, čije će sudije pratiti tok takmičenja i na kraju proglasiti najbolje.

Kao i prethodnih jedanaest godina i ovoga puta će manifestacija imati svoj edukativni deo, u okviru kojeg će majstori poslastičarstva, svetskog renomea, održati master class.

Cilj je da se na jedinstven način steknu nova stručna znanja i sa svetskim stručnjacima razmene iskustva, koja će učenicima koristiti u daljem učenju, a profesionalcima u usavršavanju i kasnijem radu, što će uticati na sveopšte unapređenje ugostiteljsko-turističke privrede u Nišu i Srbiji. Predavači će biti Jordan Nastanović profesor poslastičarstva na Višoj hotelijerskoj školi u Beogradu i predsednik sudijskog tima Kulinarske Federacije Srbije, Bojana Vidić profesor na Višoj hotelijerskoj školi u Beogradu, Master CHEF Alkobi Moše (Alkobi Moshe) profesor na Kulinarskoj Akademiji u Tel Avivu (Izrael) i Sulejman Kursak iz Turske, predsednik Udruženja mladih šefova Denizli (Denizli Young Chefs Association Chairman)“, navodi Mirašević.Ovaj vid stručnih predavanja sadržaće teoretski i praktični deo, i odnosiće se na trendove koji su prisutni na svetskom tržištu u oblasti poslastičarstva. Svi polaznici će dobiti sertifikat kao potvrdu o završenoj edukaciji.

Istog dana, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, organizovaće tradicionalnu godišnju proslavu ugostitelja, u okviru koje će biti dodeljena priznanja pobednicima takmičenja u pripremanju torti i kolača, ali i onima koji su nesebično pomagali rad udruženja u svim njihovim aktivnostima tokom 2018. godine. To će biti prilika da se predstave i timovi koji su tokom godine pokazali izuzetan kvalitet postigavši uspeh na domaćoj i međunarodnoj sceni u raznim oblastima ugostiteljstva.

Ova godina je jedna od uspešnijih i zaista imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni, tim pre što su naši mladi članovi dominirali gotovo na svim takmičenjima. Poslednje učešće na „Slavagastro“,  tradicionalnom Festivalu slava, vina, ugostiteljstva i turizma u Beogradu je bilo, što se kaže, tačka na I. Podmlađeni, osvojili smo prvo mesto i po ko zna koji put pokazali da jug Srbije ima čime pred svetom, da je ugostiteljsko-turistički sektor i te kako vredan poštovanja i da treba više ulagati u njegov razvoj“ , ističe Mirašević.U saradnji sa Međunarodnim centrom za razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma jugoistočne Evrope – SACEN iz Beograda, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša će 21. decembra od 18 časova u Gradskoj kući organizovati svečanu dodelu priznanja i sertifikata „SACEN preporučuje“, najboljim predstavnicima ugostiteljsko-turističke privrede grada Niša i regiona za 2018. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com