Moja pričaZdravlje

Najbolji među nama: Emilija Vagaja, doktorka kovid ambulante Doma zdravlja Niš

Po naslovnoj fotografiji mogla je da bude foto-model, ali nije. Ona je četvrta generacija lekara u svojoj porodici, Emilija Vagaja, mlada dama krhke građe i čelične volje.

Pradeda Mihailo bio je vojni lekar, baka Milica – ginekolog, otac Mihailo – pedijatar, Emilija je bila okružena pričama iz doktorskih ordinacija od kada se rodila, zato ne treba da čudi što je baš medicina njen životni poziv.

„Kako kaže moj stric Milan, u našoj familiji svi su naučnici ili umetnici. Od malena do upisa na fakultet svirala sam violinu, pevala, pisala, bavila se jahanjem, ali kad je došlo vreme za fakultet ljubav prema nauci i radu sa ljudima je prevagnula “, kaže Ema.

Ema je rođena 1993. godine u Nišu, radi kao doktor medicine, izabrani lekar u Službi zdravstvene zaštite odraslih i kovid zoni.

Nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije korona virusom, skoro cele 2020. godine volontirala je u Zavodu za urgentnu medicinu Niš i u crvenim zonama.

„Znate, kada se uzme ta diploma u ruke, svaki mladi lekar mora naći svoju suštinu i moto koji će ga voditi. Ja smatram da uz malo empatije i veštine, lekar stvara magiju dok pomaže drugim ljudima i sa tim osećajem retko koji može da se meri,“ objašnjava.

Njena radna biografija je dugačka, kako je uvek kod uspešnih ljudi, ali da izdvojimo samo najvažnije:

Stručni ispit za doktora medicine pri Ministarstvu zdravlja položila je 2019. godine. Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu u zvanju doktora medicine završila je godinu dana ranije, sa diplomskim radom „Uloga steroida u autoimunosti“ iz oblasti pedijatrije, sa prosečnom ocenom 9,36.

Osim srpskog, maternjeg jezika, najbolje poznaje engleski i slovenački jezik. Ove godine je nostrifikovala svoju lekarsku diplomu u Sloveniji, pa, voli da se našali – sada ih ima dve. Plan joj je da, ako se steknu uslovi, tamo završi specijalizaciju.

„Onkologija je moja prva ljubav, jako mi je bliska zbog istraživanja i brojnih radova čiji sam bila autor i koautor, koji su najčešće bili iz te oblasti. Međutim, primarna praksa i urgentna medicina koje sam uspela da blisko upoznam, daju tu trenutnu povratnu informaciju da si uradio stvari kako treba, a to su u medicini trenuci najveće radosti.“

Ema je član Saveta za obrazovanje i Upravnog odbora slovenačke kulturne zajednice SKS „France Prešeren“ iz Niša i slovenačka državljanka od pre dve godine.
Slovenačko poreklo ima po ocu Mihailu, odnosno po dedi Urošu.

„Nažalost, dedu nisam upoznala, iako sam se uvek interesovala za njegov život. Uroš Vagaja je bio čuveni umetnički dizajner i scenograf koji je ostavio trag u slovenačkoj kulturi i umetnosti.“

Čuvajte svoje zdravlje to je najveće bogatstvo koje imate, a ako vam ipak u nekom životnom trenutku zatreba pomoć, dobro je znati da postoje mladi, saosećajni stručnjaci poput Emilije Vagaja.

_______________________________________________________________________________________________________—

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com