DruštvoMoja priča

Najbolji je tata, izdao je knjigu, otvorio restoran i zvezda je Instagrama: Tečakuva po niški i ljudi ga obožavaju

Anastasija, Mihajlo i Vasilije imaju tatu koji najbolje kuva, složiće se svi oni koji poznaju ovu vrednu porodicu, jer je tata jedan od najpoznatijih niških kuvara - Aleksandar Miladinović, poznatiji kao Tečakuva.

Da je kuvanje njegova strast znaju domaćice širom Balkana jer njegove recepte slede dame sa ovih prostora koje su u prilici da spremaju po recepturama iz njegovog niškog kuvara, ali i sve one dame koje ovog veštog kulinara prate na društvenim mrežama. Krajem meseca na TV B92 kreće i emisija u kojoj on otkriva sve čari uspešnog kulinarstva i ističe da kuvanje mora da se voli i da se sve radi sa puno ljubavi, „ako sve to ne radite uz strast to se u svakom zalogaju oseti, onda je badava“, tvrdi.

Kao mali kuvanje je zavoleo uz deku, koji mu je nesebično pokazivao sve cake ovog zanata. Kada je odrastao ta ga je pasija sve više privlačila. Autor je knjige „NIŠKI KUVAR“ koja je nedavno imala treće izdanje. Poslednjih nedelja skoro i da ne spava da na noge postavi svoju najmlađu bebu „Piceriju Benvenuto – Tečakuva“ u kojoj želi da sprema sve ono što ljudi najviše vole.

“Ja to još uvek i gledam i radim kao da mi je izduvni ventil. Volim sve ovo da radim kao da mi je hobi, trudim se da ga ne doživljavam kao posao i obavezu, zato nekako to ide samo od sebe. Verovatno kada bi o time razmišljao kao o poslu, i da me sve te obaveze čekaju i iziskuju vreme, ja bi do sada pobegao negde daleko”, kazao je Aleksandar iskreno za Niške Vesti.

Danas je kuvanje tema o kojoj se puno priča, mnogi se bave time ali retki su oni koji se ovim poslom bave uspešno. Reklo bi se, to može svako ali nije baš sve tako jednostavno. Mnoge dame danas posežu za savetima kako da najmilijima spreme kvalitetnu i dobru hranu, u toj želji mnogi sagore jer se često pribegava nekim inovacijama po svaku cenu, Aleksandar kaže da se on ipak drži onih starih recepata jer se to i najviše traži.

“Ovi naši tradicionalni recepti, se najviše traže. To mu dođe osnovno kulinarstvo i to što smo učili i jeli kao deca, to nas ukusom i mirisom vraća u neki spokoj i bezbrižnost. To sad dolazi do izražaja i traži se. Verovatno je napravljen neki jaz između generacija, pa je to preskočeno da se nauči i inistira, sada se na tome radi da se to očuva pa je to danas i veoma traženo”, rekao je popularni Teča koji i u svojim video receptima daje uputstva na čistom niškom, kaže da se bolje razume.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Miladinović (@tecakuva)

Za receprima i savetima kaže ovaj daroviti kuvar posežu svi, bake, deke, neretko i muškarci. Ipak najradije pominje baku iz Australije koja mu redovno piše.

“Verujte da ja imam publiku od 7 do 97. Imam jednu bakicu iz Australije koja mi redovno piše i ima više od 80 godina. Ovde je nekada živela par godina i pamti neke ukuse. Roditelji su se razveli i otac je odveo u Australiju ali ona želi sada da to nauči. Svaki recept koji ja spremim tako starinski, a koji može da se spremi u kućnim uslovima je njoj interesantan. Ona to spremi, pošalje sliku i zahvali se na receptu”, kaže ovaj kulinar kojeg prijatelji iz milošte zovu Aca i dodaje da je daleko od toga da on nešto izmišlja.

Mnogo toga našlo se i na njegovom blogu koji možete da pogledate – OVDE.

„Odavno je sve izmišljeno, i sve što je izmišljeno, stvoreno je za ljude ne za robote. Bilo ko da se odluči da nešto uradi može to, samo da je strpljiv i sve dođe na svoje”, preporuka je ovog Nišlije.

Tvrdi ovaj posvećeni kulinar da muškarci mogu da budu jednako dobri u svim kućnim poslovima, a u kuvanju često i bolji od žena, jer kaže rade veoma posvećeno i sa puno ljubavi.

“Dobar deo muškaraca se meni javlja i sprema, samo je to nekako netransparentno. Znaju oni da spremaju ali o tome ne pričaju na sva zvona, što bi se reklo – Ne pale se. Pitaju drugari kako šta da spreme i mogu da tvrdim da dosta muškarci spremaju. Ja što sam probao muški što kuvaju  – nema greške!”, kazao je Aleksandar koji dalje objašnjava da je velika razlika između kuvanja kod žena domaćica i muškaraca.

Aleksandar Miladinović, poznatiji kao Tečakuva

On tvrdi da neretko žene svakog dana treba da operu, peglaju, očiste i spreme hranu, tako da često sve rade to mehanički, automatski.

„Kad muškarac sprema, kojem to nije svakodnevna obaveza, pa i žena koja uzme to da sprema za merak, to je totalno drugi ukus i druga konotacija. Priprema je drugačija, kasnije i aranžiranje. Zato je moja preporuka, da sprema onaj ko voli da sprema a ko ne voli da sprema, nemoj da sprema jer svi ne treba da volimo sve da radimo”, kazao je uz osmeh ovaj kuvar koji je nedavno kupio brend i stao iza njega sa svim svojim znanjem i iskustvom.

U piceriji “Benvenuto – Tečakuva” koja se nalazi u ulici 21. Maj br.19 nalazi se to malo Tečino carstvo gde je on apsolutni vladar. Neprikosnoveno vlada kuhinjom i uživa u tome. 

Ovde Aleksandar primenjujem sve svoje recepte uz dozu onog najboljeg začina, a to je velika ljubav prema kulinarstvu.

„To sve još uvek funkcioniše kao finger i fas fud ali polako to postaje jedan ozbiljan restoran gde će u ponudi biti i tradicionalna jela ali i ona moderna svetski poznata jela. Korak po korak, nigde niko ne žuri”, kaže Aleksandar koji sa puno ponosa govori o svom novom restoranu.

On tvrdi da svako jelo ima svoju publiku, ali i da publici morate da pokažete strast kojom stvarate ta mala remek-dela. Najviše voli tradicionalna jela, mada mu nisu strana i ona koja dolaze sa drugih meridijana.

“Ako se tradicionalna jela spremaju sa prstohvatom ljubavi i sa puno pažnje tu ne može da se omaši, to se gneralno sviđa svima , pa čak i onima koji nisu odavde. Što se tiče svetski poznatih jela italijanska, arapska, azijska kuhinja koja je interesantna tu morate da nabavite sastojke koji su autentični da bi ljudima to prezentovali na pravi način. Ako nemate autentične namernice bolje da se toga ne hvatate”, preporučuje Miladinović .

Aleksandra na Instagramu prati čitava armija radoznalih kuvara. Publika iz cele Srbije skoro svakodnevno traži nove recepte a on nesebično rasipa kao bisere svoje znanje i vrhunsko umeće.

Ipak otvkriva domaćice sa juga spremne su da sa vrlo malo sastojaka naprave vrhunski ručak, dok žene sa severa zemlje vole da spravljaju nešto drugačiju hranu.

“Ovde na jugu Srbije svaka domaćica mož da vam spremi ručak ni iz čega, bilo koju ženu preko 60 godina koja je imala kontakt sa bakom i dekom, napraviće vam ručak prste da poližete. Dok na severu Srbije, gde je hrana jaka i podrazumeva dosta testenine, supa je puna testenine koja je teška za želudac. Oni drugi neki način života vode, i što se tiče fizičkog posla pa ta hrana ima i dosta slanine, mesa. Ovde na jugu žena napravi punjene paprike a da i nema mesa i da niko ne primeti. Mislim da je ovde, pogotovo ovi naši planinski predeli, sirotinski naučeno da se ni od čega prave čuda. Muka nas je naterala da budemo snalažljivi i da od prirode najbolje uzmemo”, kaže Aleksandar koji se priseća svoje prababe koja je išla da navadi baštu u selo Dušnik i usput nabere maslačak, pečurku i od toga svašta lepo napravi, kaže „Ručak ko pucka“.

Deca i kućne obaveze, picerija sada i emisija… sve je ovo na plećima ovog četredesetogodišnjeg uspešnog samohranog oca koji kaže i ne planira da ispliva iz svih tih silnih obaveza. Kaže napravi se dobar plan, ako treba nekada se i ne spava da se sve završi ali se završi i onda guraš dalje.

Aleksandar na snimanju emisije za B92 u Restoranu Izvor u Nišu

“Lepo mi je sa svim mojim obavezama. Emisije koje sam snimao za B92 završio sam. Kada se pripremala hrana to je moj teren i ja to obožavam, to su moji hobi i strast ali je najteži deo bio onaj kad se sedi i čeka u studiju i potrošim još šest sati da se sve to izmontira. E to mi je teško i iziskuje pažnju i koncentraciju. A deo oko pripreme hrane je najlakši deo posla a ja to sve strašno volim”, kaže Tečakuva čija istoimena emisija kreće sa emitovanjem 21. novembra na TV B92.

Na pitanje, da li mu je nekad preko glave i šepre i varijače i na kraju kuhinje, od odgovara sigurno i glasno – Ne!

“Imam cilj, da imam taj ozbiljan restoran i imam ideju da istrajem u tom poslu, kao i u dopunskim poslovima. Tu je naravno i taj moj najvažniji zadatak kao tata tri deteta da njih izveden na put. Naučio sam kroz život da je čovek živ dok se bori, ako stanete tu onda počinje polako da se gasi sve. Vredi boriti se za nešto i izboriti se za ciljeve, ako se uspe dobro je ako ne, barem smo pokušali. Nema odustajanja”.

Foto: Tečakuva

Tri deteta Aleksandar ne vidi kao buduća tri konobara ili majstora u kuhinji, jer tvrdi da je izbor na njima.

Anastasija, Mihajlo i Vasilije vole da pomognu tati ali su njihova interesovanja nešto drugačija. Najstariji sin koji je na fakultetu, je jedini na kojeg ozbiljnije može da se računa za neku pomoć ali je njemu ipak draže programiranje od varijače, mlađi sin bi radije za klavijaturom da provodi dane a princeza Miladinović će tek da odluči čime bi da se bavi u životu. Iako ih sam čuva , nikada nije dozvoljavao da se redovne dnevne obaveze pa i kuvanje zanemare.

“Sin prvenac je od srednje škole u programiranju, ja ga podržavam u tome. Srednji sin kao i moj deda po majci, njegov pradeda svira harmoniku i klavijature, to ga puno zanima. Ćera je još uvek malena i tek je pred njom izbor pa emo videti. Neću da im dozvolim i dam lufta da sutra kada budu u mojim godinama, kažu tata ti si nas naveo na nešto drugo od onoga što smo mi žeželi. Ja njih puštam da idu, biraju svoj put makar na kratko to bio i ćorsokak, uvek ću ja biti tu pored njih da ako krenu da padnu da ih zadržim, ali da ih ja usmeravam i lečim svoje komlekse to ni u ludilu”, poručuje ovaj kuvar vedrih očiju, koji kaže da je upornost uz veliku ljubav ono što mu je pomoglo da opstane i nikad ne odustane.

“Meni je najviše u životu i za moj uspeh pomoglo to što ja volim da kuvam i to što kada sebi nešto postavim kao cilj, ja ne odustajem. Da li je to recept? To su sastojci recepta. Treba tu još dosta toga, odricanje, učenje, žrtvovanje, spavam po 4, 5 sati ali ću preko dana da pronađem luft da ospavam i da se odmorim. Sve je u planovima, sve mora da se planira. Svaku nedelju planiram i kada se desi nešto neplanirano ja se vraćam na prvobitni plan rešavajući usput sve što treba. Nekada se desi da naiđe masa nepredviđenih stvari, e tu treba biti mazga pa se sve završiti kako je planirano, makar ne spavali ali to što je zacrtano za taj dan mora da se završi, da bi naredni dan bio rasterećen, jer sve što se prenese u naredni dan e to je tek voz…“, kazao je Aleksandar koji sa nestrpljenjem čeka emitovanje njegove emisije o kuvanju.

Do tada nas poziva da uskočimo u njegov kulinarski voz koji juri i ne planira da stane, purnja na sve strane ali nosi one najlepše osećaje slobode i vraća u neka davna vremena kada smo više uživali u hrani, u druženju i malim stvarima koje život znače.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Rekoste da su mu recepti na čistom niškom, a odakle je on
    Baš dobra besplatna reklama, jer može i za mene a ne da vam plaćam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com