Sport

Najbolji golbalisti stižu u Niš; Među njima i “naš” Šveđanin

Međunarodni golbal turnir u Nišu, koji će se održati 23. juna biće prilika da u našem gradu gostuje švedski golbal reprezentativac srpskog porekla, Dženan Ajdinović, koji će tom prilikom održati i predavanje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Ajdinović je rođen 1995. godine u Landskroni, gde je odrastao i školovao se. Njegovi roditelji, Jasmina i Enver, rođeni su u Novom Pazaru. Otišli su na privremeni rad u inostranstvo koji se kasnije pretvorio u trajni boravak.

Oni su tokom odrastanja svoje dece učinili sve da ona ne zaborave svoje korene i običaje. Svake godine su sa svojom decom dolazili da obiđu svoj rodni kraj. Idilu u domu Ajdinovića u Landskroni je 1997. godine narušio tumor u glavi tada dvogodišnjeg Dženana. Posle operacije, Dženan je imao veliko oštećenje vida.

Uređena zemlja kao što je Kraljevina Švedska daje kvalitenu i sistemsku podršku osobama sa invaliditetom, pa je Dženan imao podršku u školovanju i bavljenju sportom.

Postao je vrhunski golbalista, kao član ekipe FIFH iz Malmea, petostruki je prvak Švedske.

Kao reprezentativac te zemlje koja je inače veoma uspešna u golbalu, propustio je zbog povrede kolena nastup na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, a na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine je imao nastup kada je Švedska bila četvrta.

Malo je poznato da je svojevremeno porodica Dženana Ajdinovića o svom trošku i u svom domu ugostila golbal reprezentaciju Srbije, igrače i stručni štab. Tom činjenicom se ponosi, ali je ne naglašava, jer smatra da uvek treba pomagati svoje sunarodnike iz „matice“.

Dugi niz godina, ovaj mladi čovek je želeo da ima neku „formalnu“ vezu sa Srbijom. Poslednjih nekoliko meseci je uspostavljen kontakt između dva nastavnika Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, prof. dr Marka Aleksandrovića i doc. dr Bojana Jorgića, s jedne strane, i njega, s druge strane.

Tokom višesedmične komunikacije, zaključilo se da je potrebno da Dženan dođe u Niš i da bude gost na nastavi iz oblasti fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom na ovom renomiranom fakultetu.

Time će srpski šampion u golbalu, golbal klub „Nais“, biti značajno pojačan za turnir.

Ono što je iznenadilo mnoge u golbal svetu je da je nakon javne objave ovog „transfera“, oglasila se i službena FB stranica golbal reprezentacije Švedske. U objavi su, između ostalog, naglašene su reči direktora reprezentacije Švedske, Ulfa Bingsgarda, da je Dženan Ajdinović drugi igrač u istoriji te zemlje sa međunarodnim angažmanom i da veruju da će dati značajan doprinos razvoju golbala.

Na pitanje da li bi nastupao za reprezentaciju Srbije, Dženan Ajdinović je vrlo jasan:

“Rođen sam u Švedskoj, u kojoj sam se školovao, koja mi daje svu podršku, gde mi živi porodica… Nastup za Švedsku se ne dovodi u pitanje. Ono što se drastično menja u mojoj profesionalnoj karijeri i privatnom životu je velika verovatnoća da dobar deo godine provodim u Srbiji, tačnije u Nišu, gde bi trenirao i nastupao za golbal klub „Nais“, išao na pripreme i kampove. U Nišu su solidni uslovi za trening, sjajni saigrači, odlični treneri, pozitivna atmosfera… Činjenica da postoji direktan let na relaciji Malme-Niš, realizacija tih planova je veoma laka.“

Dodao je da je sa agilnim predsednikom golbal kluba „Nais“, Stefanom Stevanovićem, dogovorio ovaj angažman.

“Nastup za srpskog šampiona nije samo ispunjenje moje duhovne želje da budem vezan sa „maticom“, već i da igrački napredujem. U niškoj ekipi ću imati veću slobodu i minutažu. Imamo mladu, ali iskusnu ekipu. Gledano na duže staze, to je jako dobro za golbal u Srbiji.“ objašnjava Dženan Ajdinović.

Nov igrač „Naisa“ je dao zanimljiv osvrt na funkcionisanje golbal kluba „Nais“. Iako ima uvid u golbal u svakom kutku planete, nikada nije video toliku prisutnost golbala i sportista sa invaliditetom kao što je slučaj na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

„Niški golbalisti treba da su zahvalni tom fakultetu, jer do pre dve godine golbal u Nišu nije ni postojao, a sada se taj sport „internacionalizuje“ zahvaljujući međunarodnom turniru. Ne znam za neki fakultet sporta na planeti, kao što je slučaj sa niškom „DIF-om“, da školuje trenere golbala, posebno osobe sa oštećenim vidom. Obišao sam ceo svet, ali nigde nisam video da studenti nekog fakulteta sporta bar jednom sedmično igraju golbal, što između sebe, što protiv „pravih“ golbalista. Jedva čekam da se družim sa studentima tog fakulteta koji će na turniru biti igrači, treneri, sudije i volonteri.“ – neskriven je u svom izražavanju emocija golbalista iz Švedske.

Dženan Ajdinović naglašava da je njegov dolazak u Niš najava dalje saradnje niških i srpskih golbalista sa golbalistima iz inostranstva, posebno iz Švedske.

„Mogućnosti saradnje su neograničene i mogući su čak i neki zajednički međunarodni projekti za koje ću da se kod bitnih subjekata u rodnoj Švedskoj i zauzeti. Kao i kod naše dijaspore. Jedno je sigurno – vrata su se otvorila i nikeda se neće više zatvoriti“ – podvukao je Dženan Ajdinović.

Dženan Ajdinović će sasvim izvesno sa svojim igračkim umećem i iskustvom, sa svojim ljudskim kvalitetima i sportskim vezama, omogućiti razvoj golbala u Nišu i Srbiji.

Pored domaćina, ekipe golbal kluba „Nais“, na pomenutom turniru će učestvovati i sledeće ekipe: golbal klub „Mladost“ iz Beograda, Sportski savez osoba sa invaliditetom Kruševca, sportski klub „Vitoša“ iz Sofije, JU Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva i golbal klub „Nikšić“ iz Nikšića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com