Kultura

Najbolji dokumentarni i muzički filmovi na niškom Amfiteatru

Po prvi put u Nišu biće održan Festival dokumentarno muzičkog filma „City Fest“. Ovakav festival do sada je imala privilegiju da gleda publika u Beogradu, a od 01. do 03. septebra, od 19 časova, na Amfiteatru na keju najbolje dokumentarce gledaće i jug Srbije.

Festival organizuje City Marketing Centar u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Niša i Gradskom opštinom Medijana.

Oliver Paunović, City Marketing Centar

„Niš do sada nije imao ovakav festival i ja slobodno mogu da kažem da mi pišemo istoriju. Ja sam siguran da će ovaj festivala postati tradicionalan i Niš će biti na mapi svih ostalih gradova koji imaju festival dokumentarno-muzičkog filma“, rekao je direktor City Marketing Centra Oliver Paunović.

Za tri dana festivala Nišlije će uživati u dokumentarnim filmskim ostvarenjima, koji su pre svega vezani za autore domaće i inostrane muzičke i glumačke scene. Ukupno će biti prikazano šest filmova, po dva za veče, a Festival će obogatiti i muzički program, nakon projekcija.

Selektor filmova i jedan od idejnih tvoraca festivala Dejan Dabić govoreći o filmovima je rekao da su domaća ostvarenja koja će biti prikazana vezana za naš grad, počev od Desimira Deska Stanojevića, preko Kornelija Kovača do Ljubiše Samardžića.

„Ovom prilikom se zahvaljujem Mirjani Samardžić koja nam je dala film Panta rei, poslednji dokumentarni film Ljubiše Samardžića. Crne i bele dirke nam je dala RTV Vojvodina, film o Grejs Džons i Vitni Hjuston Vaj star, distributerska kuća iz Beograda i film o Bitlsima bioskom Vilin grad u Nišu“, naglasio je Dabić.

Dan mladih ove godine obeležavamo malo drugačije.

Stevan Živković, kancelarija za mlade

„Ovo jeste prvi festival, ali se nadam da neće biti i poslednji i da ćemo sarađivati dugi niz godina. Kancelarija za mlade i Grad Niš rade sve ono što je vezano za mlade, ali i za sve ljubitelje filma. Nadamo se da ćemo na ovaj način da i mi obrazujemo publiku da prati ovakve festivale“, istakao je Stevan Živković predsednik Kancelarije za mlade i pozvao mlade Nišlije da dođu u što većem broju.

Dušanka Kitanović, GO Medijana

Gradska opština Medijana podržava ovakve aktivnosti jer želi da uči mlade ljude pravim vrednostima i da promoviše muzičku, kulturnu i filmsku umetnost, rekla je ispred ove opštine Dušanka Kitanović.

„Pozivam sve da nam se pridruže na Amfiteatru na keju“, naglasila je ona.

Filmovi za sve generacije

Festival međunarodnog dokumentarno-muzičkog filma „City Fest“ otvoriće ostvarenje o našem glumcu Desimiru Stanojeviću Desku „Život je mjuzikl“, a odmah zatim film o Bitlsima, jednoj od najpoznatijih muzičkih grupa na svetu.

„Film o Desimiru Stanoviću rađen je u produkciji City Marketing Centra, i u njemu je prikazan veliki deo životnih i radnih svedočanstava našeg istaknutog glumca. On predstavlja jedan univerzalni dokument koji afirmiše naš grad i stavlja ga u ravan sa malobrojnim sredinama u Srbiji u kojima se rade mjuzikli“, ističu organizatori.

Dokumentarac „Osam dana nedeljno“, režisera Rona Hauarda prikazuje napredovanje najuspešnije rok grupe svih vremena „Bitlsi“ – od sviranja pred malom publikom u klubu „Kavern“ ( u Liverpulu do rasprodatih stadiona širom Amerike. Takođe, pruža nam uvid kako se bend s mukom nosio sa masovnom histerijom koja ih je pratila na svakom koraku

Drugo veče festivala očekuje nas film „Crne i bele dirke“, o proslavljenom kompozitoru i klavijaturisti Korneliju Kovaču,  jednom od vodećih autora domaće pop scene, koji je svojom muzikom i brojnim hitovima od šezdesetih godina do danas plenio pažnju i osvajao generacije slušalaca.

Očekuje nas i film o jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemerljiv „Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“. Veća od života, divlja, zastrašujuća i androgena – Grejs Džouns igra sve ove uloge. Ipak, ovde je otkrivamo kao ljubavnicu, ćerku, majku, pa čak i baku, dok se razotkriva pred našim pogledom i dozvoljava nam da razumemo šta sačinjava njenu masku. Scena je mesto gde se otelotvoruju njeni najekstremniji aspekti i gde se oslobađa njena dramska imaginacija.

Festival će zatvoriti film o našem slavnom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću Panta rei“. On donosi prikaz jednog vremena, počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i, konačno, do plodne i uspešne karijere glumca. Panta rei je prvi dokumentarni film koji je Samardžić režirao. Na molbu da objasni specifičnosti režije jednog dokumentarnog filma, a u odnosu na igrane strukture, govorio je:

Za mene nema razlike u režiji, ovo je samo mali deo moje filmske biografije.“

Foto: Profimedia

Prema navodima organizatora pažnju publike će sigurno privući i film „Vitni: Biti svoja“. Film nudi jedinstveni pogled iza kulisa Whitney Houston na vrhuncu slave i niže okolnosti koje su doprinijele prekidu njene karijere i smrti kad je imala 48 godina, 2012. godine. Reditelji istražuju svaki motiv, bilo da se radi o rasizmu, religiji, drogi, seksualnosti, sumnji u sebe, tračevima, suparništvu, nedovoljnoj pripremi, zahtevima roditelja i industrije, turbulentnom braku koji je punio naslovnice ili nesumnjivoj šteti koju je takav stres učinio toj snažnoj i strastvenoj pjevačici.

Nakon filmova, publiku očekuje muzički program. Na otvaranju festivala moći će da uživaju u glasu Desimira Stanojevića. Za dobar provod biće zadužen i „Mud Factory“, bend koji je  za kratko vreme ostvario niz zapaženih nastupa od kojih se izdvajaju drugo mesto na 34. Požarevackoj Gitarijadi, nastup na Reload festivalu, Balkan Streets festivalu kao i osvojeno prvo mesto na 47. Zaječarskoj Gitarijadi. Tu je i bend „Dawn of creation“ koji je nastupao na Hazardous Open Air festivalu u Šibeniku (Hrvatska), beogradskom Demo Festu, dva izdanja Factory Festa u Vranju, drugim festivalima kao i humanitarnim koncertima. Za ljubitelje elektronske muzike biće zadužen di žej, saopštili su organizatori.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com