Moja priča

NAJBOLJA U GRADU: Staša Gejo ponos niškog sporta!

Da je Niš grad uspešnih sportista, koji su neretko i naši ambasadori širom sveta, potvrđuje se svakodnevno. Naši sportisti često osvajaju brojne medalje i priznanja koja nas kao Nišlije čine veoma ponosnim, a jedna od njih je i zvanično najbolji sportista Niša za 2017. godinu, Staša Gejo.

Za ovu devojku čulo se pre mnogo godina kada je počela da beleži vrhunske rezultate u sportskom penjanju. Ovaj sport pokazao se kao “uspešan porodični biznis” porodice Gejo, pa je Staša nastavila stopama svojih roditelja, inače alpinista.

“Mislim da je već mnogima poznato da sam došla u kontakt sa vertikalnim savladavanjem prepreka jako mala, igrala sam se opremom dok su starije kolege trenirale, pa se i ja povremeno iskušala na nekom od smerova. Iako su ti rani počeci bili nezgrapni i neredovni, bili su dobra podloga za dalji rad.” objašnjava Staša kako je sve počelo.

Iako joj ovaj sport za koji je rođena, i te kako ide od ruke, priznaje da postoje i drugi u kojima bi se oprobala.

“Verovatno bi to bio ili fudbal ili atletika, s obzirom da sam se paralelno bavila i ovim sportovima u detinjstvu. Kroz celu osnovnu školu sam trčala na raznoraznim krosevima, atletskim takmičenjima ali i redovno igrala fudbal sa društvom. Trčim i dalje punim srcem, a povremeno odvojim vreme i za sportove sa loptom.” kaže Staša.

Verovatno se o sportskom penjanju ne bi puno ni pisalo da naša 20-godišnja Nišlijka ne daje materijala za to. Svojim uspesima mogla bi znatno da doprinese njegovoj popularizaciji i uključivanju u sve segmente društva, počevši od medija pa sve do edukativnih ustanova.

“U Srbiji, za razliku od Zapadnoevropskih država (na koje se tako često pozivamo…), nema obaveznog izbornog predmeta penjanje. Pre svega jer škole nemaju nikakvu infrastrukturu a i malo kadra za uvođenje ovakovog programa u škole. Pre par dana sam razgovarala sa jednim francuskim poznanicima koji su mi govorili o sistemu sporta za djake. Svi su prošli kratki kurs penjanja.” kaže Staša i dodaje da je ovaj sport izuzetan za razvoj dece.

“Podjednako aktivira sve delove tela i podržava zdravo držanje i aktivira pored većih i manje mišićne grupe.”

Mnogima je i dalje nepoznato kako uopšte izgleda baviti se ovim sportom i šta je to što ga odlikuje. Penjanje se sastoji iz tri discipline: brzinsko, boldering i težinsko, a Staša je za čitaoce Niških Vesti pripremila detaljno upoznavanje sa svakom od njih.

“Brzinsko podrazumeva brzo penjanje na stazi od 15 metara koja je standardizovana sa istim rasporedom hvatova. Boldering je penjanje na malim stenama iznad strunjača, bez užadi, i sastoji se od više teških detalja. Uz stazu se treba popeti u što manje pokušaja. Težinsko se izvodi na višim stenama koje se sastoje iz velikog broja hvatova. Na toj stazi ne postoji više pokušaja u jednom smeru. Olimpijska disciplina podrazumeva kombinaciju sve tri discipline. Svi penjači moraju podjednako da treniraju sve tri discipline. Množenjem rezultata iz pojedinačnih disciplina određuje se pobednik.” i u tom slučaju onaj ko ima najniži produkt pojedinačnih plasmana – postaje najbolji.

U nizu nagrada koje je osvojila ova mlada sportistkinja našla se i ona za Najboljeg sportistu grada Niša 2017. godine. Svi koji su do sada osvajali ovo priznanje isticali su da im je velika čast što dolazi iz njihovog rodnog grada. Istog je mišljenja i penjačica GAEK-a.

“Sportista godine je veoma prestižna sportska nagrada u Nišu. Uvek ističem da mi priznanja puno znače, jer mi javnost i pojedinci daju na znanje da dobro radim. To znači da sam na pravom putu i da tako treba nastaviti, još jače i hrabrije. Volim svoje Nišlije i veoma sam im zahvalna na podršci koju mi pružaju dugi niz godina.”

Ono što Staši predstoji u ovoj godini jeste seniorsko Svetsko prvenstvo u Insbruku i kao najvažnije kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Kao i uvek, idemo po trofej. Treba sve kockice da se sklope i da fizički izdržim nadmetanje u Olimpijskom formatu.” kaže Staša o svojim ambicijama za Insbruk.

Jedan od novih sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine biće sportsko penjanje. Srbija bi u ovom sportu mogla do neke od medalja zahvaljujući upravo Staši. Na našu konstataciju da je razmazila ljude svojim konstantnim uspesima pa se stoga dosta očekuje od nje i na Olimpijskim igrama,ona kaže:

“Uvek treba pristupiti sa dozom uzdržanosti, na svakom takmičenju, nemojte se razmaziti publiko i podrško! Daću sve od sebe da odem u Tokio i osvojim medalju. Ne želim da razmišljam o hipotetičkom pritisku i očekivanjima. Ja imam svoje planove i ciljeve, utisci sa strane kojima dozvoljavam da utiču na mene mogu biti samo pozitivne prirode.”

U pauzi od osvajanja vrhova, Staša Gejo voli da se opušta u prirodi i u društvu dragih ljudi. Kada ima vremena, trudi se da se napuni energijom i motivacijom, kroz knjige, muziku a ponekad i serije. “Telu je potrebno gorivo!” zaključuje ova talentovana devojka.

Nišlijka Staša Gejo je nebrojano puta učinila svoj grad i sugrađane ponosnim, a zahvaljujući njenim rezultatima i uspesima za Niš se pročulo u svim krajevima sveta. Aktuelni je prvak Evrope u disciplini bolder i treća u kombinaciji sve tri dicipline. Na Otvorenom prvenstvu jugoistočne Evrope osvojila je prvo mesto.

Upisala je drugu godinu osnovnih studija Elektrotehnike – smer Elektroenergetika u Mariboru. Uspešno kombinuje školovanje, vannastavne aktivnosti i penjanje.

Ovo su samo neka od mnogih priznanja koje je dobila, a ono što je sigurno je da će ih i u narednom periodu tek biti. Samo napred, Staša!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com