Društvo

Najavljena rekonstrukcija: Da odmaralište Divljana ponovo bude škola u prirodi

U planu i subvencije za roditelje

Omladinsko rekreativni centar „Divljana“, kako je danas najavljeno prilikom obilaska, mogao bi ponovo da bude neizostavno mesto za boravak đaka u prirodi. U tom odmaralištu donedavno boravili su migranti, a sada se očekuju neohodna sredstva za početak rekonstrukcije.

Prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski, planirano je da se putem apliciranja sa jednom bugarskom opštinom obezbede sredstva do 500 hiljada evra koja će omogućiti prekogranična saradnja, dok će određena svota novca za rekonstrukciju biti opredeljena i iz gradskog budžeta planiranog za narednu godinu.

 

Foto: J.M.

„Ima i dosta donatora koji su se javili, koji žele da pomognu i nevladinih organizacija. Kada se svi mi dogovorimo i kada imamo isti cilj, a cilj nam je da ovo odmaralište, pre svega, vratimo deci, uspećemo u tome. Nije ovo toliko devastirano koliko smo očekivali i drago mi je što ćemo za kratko vreme uspeti da „Divljanu“ osposobimo, a onda da razmišljamo o još jednoj stvari, takođe važnoj, da damo subvencije roditeljima i školama, da školu u prirodi održavaju ovde, a ne na nekim drugim planinama i banjama, gde roditelje to mnogo više košta, ali da bi čitav kraj oživeom nephodno je i da se srede sportski tereni“, pojašnjava Sotirovski.

Podsetimo, na predlog Radne grupe, dve gradske ustanove, Dečiji centar i Dečije odmaralište Divljana biće spojene u jednu i poslovaće pod jedinstvenim imenom Dečiji kulturno-obrazovno rekreativni centar.

Paviljoni; Foto: J.M.

Goran Ćirić v. d. direktora kazao je da su objekti i sada u funkciji, ali ne ispunjavaju savremene turističke standarde i standarde rekreativne nastave.

Foto: J.M.

On smatra da će spajanjem Dečijeg odmarališta „Divljana“ i Dečijeg kulturnog centra Niš u jednu
ustanovu doći do uštede, jer neće biti dva organa upravljanja i dva direktora.


„Te dve ustanove kada se spoje u jednu, ona će biti operativnija. Dečji kulturni centarima svoje aktivnosti koje može da sprovodi ovde, „Divljana“ ima svoje kapacitete u kojemože da primi polaznike nastava u Dečjem kulturnom centru. Kada se to spregne biće ekonomičnije, efikasnije i finansijski isplativije“, rekao je v. d. direktora „Divljane“.Nije bilo većih ulaganja u ove objekte, još od početka rada 1972. godine“, priča Ćirić.

Kako ocenjuju, veće investicije, zamena krova, kanalizacije, grejnih tela i stolarije su neophodne.

Divljana se vraća Dečijem centru. Ubuduće će poslovati kao jedna ustanova

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Svaka čast za ovu ideju, ali ujedno i zahvalnost inicijatorima. Parče detinjstva provedeno tamo bih od srca poželeo svakom detetu. Neke stvari koje sam tada upravo tu naučio kao dete i danas mi puno znače. Činjenica je da su zakulisni dogovori u jednom momentu preusmerili eskurzije malih Nišlija ka drugim destinacijama, ali time su deca bila oštećena. Divljane je idealna destinacija za 1. i 2. razred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com