Kultura

Naissus jazz fest – Četiri dana vrhunskog džeza!

Internacionalni susret džez muzičara “Naissus jazz” biće održan od 2. do 4. novembra 2018. godine u niškom Narodnom pozorištu uz brojne prateće aktivnosti i predfestivalsko veče 1. novembra u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost.

Tim povodom održana je konferencija za medije u kafe baru Julijan Djupon, gde će se nakon koncerata održavati svirke niških džez muzičara.

“Festival nastavlja tradiciju nečega što u sebi ima prefiks susreta, a ovde, u ovoj ediciji festivala sve pršti od susreta. Imate susrete nacija, susrete kultura, kroz nastupe “ST Fusion” u jednom programu ćete imati brazilsku, japansku i naravno, džez tradiciju. A prvenstveno ovo je susret muzičara i publike.” istakao je Milan Zdravković, član organizacionog odbora festivala.

Varvara Anastasijević, organizator i predsednik udruženja “Jazz klub Naissus” rekla je da su u počektu planirali da festival bude makar jedan dan, ali su kroz organizaciju na kraju došli do toga da Nišlijama predstave bogat program kroz četiri dana.

Ona je najavila i predfestivalsko veče koje će se održati u Aleksincu 1. novembra.

“S obzirom da smo želeli da povežemo priču sa nastankom prvog festivala ’81. godine, kome je najveću podršku dao Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i ove godine smo želeli da ih uvrstimo u plan i program. Predfestivalsko veče, najava Naissus jazz festivala, je upravo u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, gde će nastupiti Big bend RTS, po prvi put”, kaže Varvara Anastasijević.

Varvara je istakla da će, u okviru festivala, 3. i 4. novembra od 10 sati u Galeriji Sinagoga eminentni muzičari održati i stručna predavanja pod nazivom “Kako i zašto zavoleti džez…”, u saradnji sa Centrom za doživotno učenje Fakulteta umetnosti iz Niša. Teme koje će obrađivati su “Džez kao umetnički fenomen 20. veka” i “Improvizovana muzika u sistemu obrazovanja”.

“Mislim da je edukacija neophodna. Lično bih voleo da Niš ima 12 festivala godišnje. A kako i zašto zavoleti džez – pa to je najveći fenomen 20. veka, od koga su nastali svi muzički stilovi.” smatra Branislav Miljković, džez promoter i autor knjige “Kako i zašto zavoleti džez”.

Nakon koncerata u sali Narodnog pozorišta u Nišu, festival se seli u kafe bar Julijan Djupon, gde će svake večeri od 2. do 4. novembra od 23 časa nastupati i niški džez muzičari, “Coffe shop band” i “Niški Jazztet”. A na kraju će im se pridružiti i ostali učesnici festivala.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo biti i na ovakav, indirektan način deo organizacije festivala, gde ćemo biti neka vrsta drugog stejdža, pogotovo što ja u takvoj muzici najviše i volim džem sešne. To jeste najbolji izraz kako se slušaju i muzičari među sobom i kako energiju prenose na druge ljude.”  rekao je Žarko Marković iz kafe bara Julijan Djupon.

Detaljni program i biografije učesnika možete pogledati na sajtu Festivala.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com