Društvo

“Naissus“ domaćin udruženju “EurEau” za vodosnabdevanje

Grad Niš i Javno komunalno preduzeće za vodovod i kanalizaciju“Naissus“ Niš juče i danas domaćin je redovnog sastanka EurEau3, udruženja kompanija koja se bave vodosnabdevanjem i otpadnim vodama na teritoriji Evrope.

“Ovo je drugi put za tri godine da se JKP“Naissus“, a ujedno i gradu Nišu poverava uloga domaćina i organizatora sastanka udruženja EurEau, što nas svakako obavezuje da budemo još bolji u svemu što radimo i na što efikasniji način približimo sebe Evropskoj uniji”, naglasio je u pozdravnoj reči direktor JKP“Naissus“ Dejan Andrejević.

Bruno Tisserand, predsednik udruženja je izjavio da EurEau predstavlja i zastupa preduzeća vodovoda i kanalizacije, u privatnom i državnom vlasništvu, koja pružaju usluge za više od 400 miliona korisnika u Evropi. Udruženje postoji i radi više od 40 godina. Okuplja 25 država članica EU, dve EFTA države (Norveška i Švajcarska) i jednu državu posmatrača– to je Srbija.

Carl-Emil Larsen predsednik komisijeEurEau3, za ekonomska i pravna pitanja je istakao: “Ono što je važno, to su dve bitne stvari danas na dnevnom redu. Prvo jeste revidiranje takozvane okvirne direktive o vodama koja će biti na dnevnom redu Evropske komisije a mi smo tu da se potrudimo i damo najbolje moguće smernice u smislu, šta je to potrebno, eventualno izmeniti , doraditi, kako bi se sve to implementiralo u praksi na najbolji mogući način. Druga stvar jeste korišćenje EU fondova, kako bi se obezbedile dovoljne investicije za sektor vodosnabdevanja u budućnosti. Činjenica je da svaki sektor zavređuje pažnju ali složićete se da je voda od suštinskog značaja i vrlo je važno EU fondovi budu iskorišćeni na najbolji mogući način. U tom smislu posebnu pažnju poklanjamo projektima da se u budućnosti izdvajaju sredstva za sektor otpadnih voda, odnosno prečišćavanju otpadnih voda na način da se postigne zaštita površinskih voda, mora, kao i životne sredine uopšte”, rekao je on.

Direktor Naissusa Andrejević se zahvalio na podršci i konstruktivnom pristupu udruženja prema rešavanju svih problema u oblasti vodosnabdevanja i naglasio da pojedinačna iskustva najvećih stručnjaka koji su deo organizacije EurEau, okupljenih u Nišu, u ova dva dana a i u budućnosti, biti od značaja u aktivnostima koje su vezane za definisanje najbolje moguće strategije za razvoj sektora vodosnabdevanja, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda.

“Koristim priliku da istaknem da ulažemo napore u organizaciji i pripremi za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To je velika investicija, vredna 50 milona eura, koju u narednom periodu treba da realizujemo uz pomoć fondova Evropske unije”, rekao je direktor JKP“Naissus“ Dejan Andrejević.

U znak dobrodošlice učesnicima konferencije priređen je svečani kocert kamernog sastava „Impresija“, pod nazivom“Duša juga“ u sali Vladičanskog dvora.

Foto: JKP Naissus

Učesnike konferencije Evropskog udruženja EurEau3 u Gradskoj kući sinoć je ugostio  zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur. On je poželeo dobrodošlicu gostima, zahvalio se na predlozima i iskrenoj podršci u rešavanju problema vodosnabdevanja, kao i pohvale domaćinu JKP“Naissus“ na gotoprimstvu i organizaciji za sve učesnike stručnog skupa. 

“Zbog prirodnog okruženja ali i zahvaljujući generacijama stručnih i vrednih ljudi koji su radili u JKP“Naissus“, grad Niš ima kvalitetnu pijaću vodu, to je primarni interes i to ćemo da čuvamo. Kanalisanje otpadnih voda je aktuelno pitanje na kome radimo u ovom trenutku. Gradsko veće je nedavno usvojilo studiju izvodljivosti za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na koju su prethodnu saglasnost dali organi Evropske komisije i ministarstvo za Zaštitu životne sredine. U toku je izrada idejnog projekta, glavnog projekta i IPA aplikacije. Ovo je proces koji traje ali smo ubeđeni da će u konačnoj realizaciji 85% biti finansirano iz evropskih fondova i 15% iz fondova Republike Srbije”, rekao je Banđur gostima.

“Srbija je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, potrebno je uskladiti zakone i regulative koji definišu vodosnabdevanje i kanalisanje otpadnih voda. U teoriji je dosta toga definisano i Zakon o vodama Republike Srbije u mnogome prati okvirnu direktivu o vodama Evropske unije. Ono što će predstavljati izazov u Republici Srbiji u narednom periodu jeste praktična implementacija prethodno navedenog u zavisnosti od lokalnih i nacionalnih specifičnosti i karakteristika koje bi trebalo da budu sagledane. Skupovi kao što je ovaj jesu od izuzetno značaja zato što omogućavaju razmenu iskustava i sagledavanje primera najbolje prakse u Evropi”, rekao je Andrejević.

Predsedik komisije EurEau3 Carl-Emil Larsen se zahvalio na organizaciji skupa, gostoprimstvu i posebnoj pažnji.

“Imali smo do sada važne sastanke, u ova dva dana. Obzirom da se ta okvirna direktiva o vodi tiče svih ekonomskih i pravnih pitanja o kojima smo danas razgovarali, što i spada u oblast našeg delovanja. Upravo je to tema koja se tiče sektora postrojenja otpadnih voda. Glavni problem je novac, mi se trudimo da nađemo načine za finansiranje tih zajedničkih ciljeva. Glavna stvari vezane za finansiranje izgradnje infrastrukture će se raspravljati ovih dana i cele ove godine. Činjenica je da u skladu sa cenom vode samo nekoliko zemalja iz Evropske unije je sposobno da pokriju operativne troškove i ekonomska potraživanja. To su izazovi na kojima radimo i uz zajedničke napore ostvarićemo potrebna rešenja na polju sektora postrojenja otpadnih voda”, istakao je Larsen.

Nakon prijema u Gradskoj kući, učesnici evropskog udruženja su se upoznali sa bogatim istorijskim nasleđem Konstantinovog Niša obilaskom Arheološke sale Narodnog muzeja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com