Kultura

Nagrađeni glumci, festivalska priznanja posvetili Glogovcu i rekama Stare planine

Festival glumačkih ostvarenja u Nišu završen je dodelom nagrada. Najznačajniju “Gran pri Naisa” dobio je glumac Tihomir Stanić za ulogu Dagija Popovića u filmu “Delirium tremens” reditelja Gorana Markovića.

Dobitniku je pored statue pripao i ček na 700.000 dinara.

Svi mi koji smo učestvovali u stvaranju ovog filma, posvetili smo ga našem dragom kolegi i prijatelju i velikom glumcu Predragu Ejdusu. Ali, da bismo mi došli ovde i dogodine i da bismo uopšte mogli da stvaramo u pozorištu i na filmu, treba i da preživimo, a života nam nema bez vode i vazduha. Ja ovu nagradu posvećujem stanovnicima sela Rakita, baš sam danas išao kod njih. Nema ih mnogo, ali su uporni u svojoj borbi za dobrobit svih nas. Molim vas, u ime vaše i naše dece, čuvajte reke Stare planine!”, rekao je Stanić zahvaljujući kolegama i publici na dodeljenoj nagradi.

Foto: SP

Nagradu “Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu dobila je Nataša Ninković za ulogu Vide u filmu “Ajvar”.

Foto: SP

“Ceo dan i ova noć su za mene nešto posebno i sve što se večeras dešava nije slučajnost. Srećna sam zbog nagrade jer su mi je dodelile kolege i na tome im hvala. Predsednica žirija je moja drugarica sa klase, dobitnik “Cara Konstantina” je moj klasni drug, a drugi klasni drug je večeras u gradu u kojem sam rođena, u Trebinju, gde posvećuje veče radu i delu još jednog našeg klasića i slavi njegovo rođenje pre samo 50 godina. Ovu “Teodoru” posvećujem njemu, koji je obeležio naš i vaš život i život ovog festivala, Nebojši Glogovcu”, rekla je Nataša Ninković sa suzama u očima.

Foto: SP

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu “Car Konstantin” na 54. “Filmskim susretima”, žiri je dodelio Sergeju Trifunoviću za ulogu Baneta u filmu “Ajvar”, koji je kao i njegova partnerka iz filma nagradu posvetio Nebojši Glogovcu.

Ovo je moja prva nagrada na festivalu u Nišu. Možda ovaj žiri ne bi prepoznao ni moje znanje, ni glumački talenat i moguće umeće, da u njemu nije sedela moja klasna drugarica Nela Mihajlović. Verovatno ne bih dobio nagradu da nisam imao izuzetnog partnera u filmu, takođe sa moje klase, i Neline venčane kume Nataše. Zato, živeo srpski nepotizam!“, rekao je Sergej šaljivim tonom i dodao.

Foto: SP

Šalu na stranu. Ovu nagradu želim da posvetim najtalentovanijem i verovatno najnagrađivanijem glumcu sa prostora bivše Jugoslavie. Ne toliko što je on naš klasni kolega, ne ni zbog toga što je bio jedan od mojih idola od koga sam krao fore i fazone što na sceni, što u životu, već zato što mu je danas rođendan. Nebojša, sine, pola veka Glogovca, nije malo!“.

Dobitnicima ovih nagrada uručen je i novčani iznos od po 500.000 dinara.

Povelje za izuzetnu mušku i izuzetnu žensku ulogu pripale su Marku Baćoviću za ulogu Jovana i Snežani Bogdanović za ulogu Ane u filmu “Šavovi”. Dobitnicima je pripao i novčani iznos od po 300.000 dinara.

Foto: Jelena Laništanin

Najbolju epizodnu žensku ulogu na ovogodišnjim Filmskim susretima imala je Vesna Čipčić za ulogu majke Snežane u filmu “Ajvar”, a najbolju epizodnu mušku ulogu Radovan Vujović, za ulogu srpskog seljaka i vojnika Živote u filmu “Kralj Petar Prvi”.

Foto: SP

Priznanje za najboljeg debitanta na filmu uručeno je Milanu Kolaku za ulogu Marinka Spasojevića u filmu “Kralj Petar Prvi”. Novčani deo nagrade za najbolje epizodiste i debitanta iznosi po 200.000 dinara.

O nagradama je odlučivao žiri kojem je predsedavala glumica Nela Mihailović, a članovi su bili Goran Radaković i Tamara Aleksić.

Na festivalu je treći put dodeljena i nagrada u nezvaničnoj konkurenciji “Milorad Mandić Manda” za najbolju komičnu ulogu, Vlasti Velisavljeviću za glumačko ostvarenje u filmu “Taksi bluz”.

Foto: Jelena Laništanin

Srećan sam što sam upoznao takvog čoveka kakav je bio Manda i njegovu suprugu. Ovo će me sećati na njega. Biću dugo srećan i zadovoljan”, rekao je vremešni srpski glumac.

Nagradu, koju čine plaketa i novčani deo, laureatu je uručila glumica Anastasia Mandić. Priznanje se dodeljuje u znak sećanja na nezaboravnog Milorada Mandića Mandu, a ustanovili su ga produkcijska kuća “Contrast Studios” i kompanija “Ringier Axel Springer”.

Foto: Jelena Laništanin

Na Festivalu u Nišu, dodeljena su i tri specijalna priznanja – Leonu Lučevu za ostvarenu uligu u filmu “Teret”, Ivanu Vujiću za ulogu Momčila Gavrića u filmu “Kralj Petar Prvi” i Nataši Perić za ulofu u filmu “O životu i o smrti”.

Foto: Jelena Laništanin

Budući da je dobila najveći broj glasova publike, za glumicu festivala proglašena je Nataša Ninković.

Foto: SP

U revijalnom delu programa na bini su se smenjivali glumci-pevači, Tanja Bošković. Gorica Popović, Sloboda Mićalović i drugi.

Foto: Jelena Laništanin

Posle svečane dodele nagrada pred prepunom Letnjom pozornicom, prikazana je i pilot epizoda druge sezone serije „Senke nad Balkanom“, čiji je deo glumačke ekipe publika pozdravila ogromnim aplauzom.

Foto: Jelena Laništanin

Tradicionalno, šestu godinu zaredom, u završnici Filmskih susreta prikazan je dokumentarni film produkcijske kuće City marketing centar iz Niša, „Kude je taj Niš“, o poznatom Nišliji i boemu Živoradu Isakoviću Čokaliji.

Foto: Jelena Laništanin

Kao poslednji film na Filmskim susretima, prikazan je crnogorski dokumentarno-igrani film o reditelju i profesoru Baji Šaranoviću, “Poslednji Ju filmski romantik”.

Foto: Jelena Laništanin

U okviru glavnog programa 54. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, publika je imala priliku da pogleda 12 naslova najnovije srpske filmske produkcije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com