Kultura

Nagrađeni filmovi “Olga” i “Zaklinjem se” u Maloj sali NKC

Uoči 70. Martovskog festivala 2023, u sredu 15. marta 2023. godine u Maloj sali NКC-a, sa početkom u 19 sati, biće održana projekcija nagrađenih filmova sa ranijih festivala: najbolji kratki igrani film 2022 – “Olga” i Gran pri za najbolji film festivala 2021. dugometražni dokumentarni film “Zaklinjem se”, uz predstavljanje dela autorske ekipe.

“Olga” (27′), je kratki igrani film u režiji Vladimira Đorđevića. U njemu igraju Branko Janković, Milica Stefanović, Srđan Petrović i Кatarina Кrstić.

“Olga je jedanaestogodišnja devojčica sa celebralnom paralizom koja živi u selu Zagora u istočnj Srbiji. Njan otac Jakov i majka Mira očajno žele da dobiju „zdravo“ dete. Iza sebe imaju tri neusepšne trudnoće koje su završavale spontanim pobačajima. Jakov, činjenicu da u kući ima „nevoljno“ dete smatra vrstom kazne. Čitav njegov svet, pogledi na život, motivacija, odnos prema Miri i Olgi, sazdani su iz njegovog osećanja da je kažnjen”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dokumentarni film “Zaklinjem se” (86′), u režiji Nikole Dragovića i Milutina Petrovića dobio je gran pri za najbolji film Martovskog festivala 2021. godine

“Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti. Film je zasnovan na materijalima iz 1991. godine, Predraga Bate Miloševića”, ističu organizatori i pozivaju sve zainteresovane na ove filmske projekcije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com