DruštvoKultura

Nagrade Slavističkog društva Srbije i niškim profesorima ruskog jezika

Skup slavista Srbije, 57. po redu, u organizaciji Slavističkog društva Srbije, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ruskog centra za nauku i kulturu “Ruski dom”, ove godine se bavio Slovenskim jezicima i književnosti u savremenom dijalogu kultura. Na Svečanom otvaranju  skupa slavista Srbije uručena su priznanja i zahvalnice, a među dobitnicima su u niški profesori ruskog jezika.

Nagrada „Pavle i Milka Ivić“ za 2018. godinu za kolektivnu monografiju Srpski molitvenik. Spomenica Milanu Rešetaru, koju su uredili Jasmina Grković Mejdžor i Viktor Savić. Nagrada „Radovan Košutić“ za 2018. uručena je   profesoru dr Gordani Jovanović, za doprinos naučnom i pedagoškom radu na polju proučavanja  slovenskih jezika, poljsko-srpskih jezičkih i kulturnih veza i profesoru dr  Kseniji Končarević, za izuzetan doprinos slavističkoj nauci kroz  monografiju „Jezik i kultura – slavistička perspektiva”.

 

Povelja počasnog člana Slavističkog društva Srbije uručena je sledećim  srpskim slavistima dr Sretu Tanasiću, profesoru srpskog jezika na Departmanu za  srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu za  izuzetan doprinos naučnom, pedagoškom radu i radu na polju proučavanja i  popularizacije slovenskih jezika i kultura u srpskoj sredini, potom  dr Motokiju Nomaćiju za veliki doprinos proučavanju slovenskih  jezika, popularizaciju slavistike u japanskim i svetskim okvirima, kao  i za izuzetnu saradnju sa srpskim slavistima i mr Veri Vasiljevnoj Borisenko koja je predavala ruski jezik na  Filološkom fakultetu u Beogradu i Uvod u slavistiku na Departmanu za   ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, za  izuzetan doprinos pedagoškom, naučnom i radu na polju metodike, kao i  popularizacije ruske kulture u srpskoj sredini.

Zahvalnice Slavističkog društva za 2018. godinu uručene su profesorima ruskog jezika u Gimnaziji  „Svetozar Marković“ u Nišu, Zori Simović Lekić i Biljani Ilić, za izuzetan doprinos popularizaciji ruskog jezika i kulture, upoznavanju, širenju i povezivanju slovenskih kultura.

Povelje počasnog člana Slavističkog društva Srbije pripale su dr Nadeždi Lainović Stojanović i Snežani Marković, predsednici Beogradske podružnice. Zahvalniva za 2018.godinu pripala je dr Vladimiru Iliću,docentu   ruskog jezika na Departmanu za ruski jezik Filozofskog fakulteta   Univerziteta u Nišu koji je izabran i za novog predsednika dosadašnje Podružnice  Slavističkog društva Srbije za niški region.

“Zadovoljna sam i ponosna što iza sebe ostavljam jednu jaku, energičnu, sposobnu mladu generaciju profesora ruskog jezika sa kojima sam  godinama uspešno i prijateljski sarađivala, spremnih za dalju borbu za  opstanak ruskog jezika u obrazovnom sistemu Republike Srbije”, ističe dr Nadežda Lainović Stojanović,dosadašnji dugogodišnji predsednik Podružnice Slavističkog društva  Srbije za niški region.

Skup ima nacionalni karakter sa međunarodnim učešćem, pa je bilo pored referenata iz Srbije i referata iz Rusije, Bugarske, Bosne i  Hercegovine, Češke, Poljske, Slovačke.

Posle plenarne sednice,  rad Skupa odvijao se u četiri sekcije, a na jednoj od sekciji izlaganje je imala i profesor dr Nadežda Lainović Stojanović, kao i  Danijela Milčić Đošić diplomirani student Srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com