KulturaRegion

Nagrade i za Nišlije na Vrmdža festu

Podno planine Rtanj, u selu Vrmdža, održan je treći po redu Internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma „VRMDžA FEST 2019“ jedinstvena kulturna manifestacija u zemlji i regionu. Među nagrađenima su i Nišlije koji su svojim radom osvojili dve značajne nagrade na ovom festivalu.

Nagradu za najbolji promotivni ekološki film, u produkciji MMD Studio Niš, dobili su autori Dimitrija Savić-Zdravković, Marko Nikolić i Miroslav Mitić za film “Specijalni rezervat prirode Rtanj”. Nagradu za najbolju kameru dobili su Dimitrija Savić-Zdravković, Marko Nikolić, Miroslav Mitić, Miloš Popović, Jelena Živković i Milan Marković za film “Skrivena Srbija” u produkciji “Hidden Serbia”.

Oba kratka filma rađena su u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, a projekat “Skriveni uglovi Srbije” finansiran je i podržan od strane fondacije iz Velike Britanije – The Rufford Foundation.

Prvi video u okviru planiranog dokumentarnog serijala „Sakriveni uglovi Srbije“ nastao je kako bi spojio naučnike, umetnike i sve ljubitelje prirode u kampanji za zaštitu biodiverziteta. Ovi autentični kadrovi prezentuju lepotu i značaj biodiverziteta Srbije i pozivaju publiku da zastane, bolje oslušne i bolje pogleda svet oko sebe.

„Želeli smo da podsetimo ljude da ne moraju da putuju kilometrima daleko da bi otkrili “najlepša mesta na svetu”, jer ta mesta su skrivena upravo pred njihovim očima, u prirodi naše zemlje koja ih okružuju“, kažu članovi tima.

FOTO: Jovana Cvetković

Video je nastao radom ljudi u okviru projekta “Skriveni uglovi Srbije – sačuvajmo naše vode od zaborava” a u saradnji sa biološkim društvom “Dr Sava Petrović” iz Niša i Zavodom za zaštitu prirode Srbije.

Protagonista dokumentarnog filma “Specijalni rezervat prirode „Rtanj“ vodi publiku obroncima Rtnja preko Vrmdžanskog jezera sve do najvišeg vrha “Šiljka” i razotkriva lepote koje krije priroda ovog područja.

Video je izradjen u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije povodom proglašenja zaštite najnovijeg zaštićenog područja u Srbiji „specijalnog rezervata prirode Rtanj”.

Autori filma, Miroslav Mitić, Marko Nikolić i Dimitrija Savić-Zdravković su kreirali ovaj dokumentarni video uz stručnu pomoć i koordinaciju Danka Jovića, rukovodioca kancelarije ZZPS u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com