Društvo

Nagrade “11. januar”, najviša gradska priznanja, dodeljena na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša

Povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, u Svetosavskom domu održana je svečana sednica Skupštine Grada. Na sednici, tradicionalno, zaslužnim Nišlijama dodeljeno je najviše gradsko priznanje Nagrada “11. januar”.

Dobitnici Nagrade „11. januar“ za 2020. godinu u konkurenciji kolektiva su muzička grupa „Lutajuća srca“ i Dom zdravlja Niš. U konkurenciji pojedinaca dobitnici su mr Novica S. Ranđelović, naučni radnik, ekonomski istoričar i publicista; Miloje Branković, direktor EcotradeBG iz Niša i počasni konzul Mađarske i posthumno – Saša Seferović, anestetičar Кliničkog centra Niš.

Nagrada “11. januar” ustanovljena je 1995. godine i dodeljuje se više od dve decenije na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša.

“Siguran sam da će ova nagrada svim dobitnicima značiti, ne samo priznanje za dosadašnji rad, već i kao dodatni podstrek za buduća izuzetna dostignuća i za sve ono što nas očekuje u narednim danima, mesecima i godinama, kako bismo Niš podigli na mnogo veći nivo prepoznatljivosti i kako bi Niš zauzeo mesto koje mu pripada u Republici Srbiji”, izjavio je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Najveće priznanje grada Niša za 2020. je pripalo legendarnoj grupi Lutajuća srca. Priznanje je u ime Lutajućih srca primila Spomenka Đokić, a posvetila ga je, nedavno preminulom, prijatelju i osnivaču grupe Miroljubu Jovanoviću – Miki Tamburi.

Spomenka Đokić i producent Oliver Paunović; foto: NV

“U ovom trenutku su mi tako pomešana osećanja, od jedne neizmerne sreće, zadovoljstva, što smo je najzad dobili, do jedne neizmerne tuge, jer smo ostali bez čoveka koji je sa mnom i srcima od početka. Ja sam sigurna da nas Mika negde gleda i da će učestvovati u ovoj našoj radosti i podeliti sa nama sve ovo što osetimo. Ovo je još jedna obaveza da srca, posle 50 godina, nastave. Mi smo tih 50 godina proslavili fenomenalnim koncertom u Domu vojske, gde su emocije isplivale skroz na površinu i tada sam prvi put videla Miku na sceni da plače. To je samo dokaz da ono što smo radili prethodnih pet decenija, zaista ima vrednosti i da su ljudi, na čelu sa Oliverom, sve to prepoznali. Priznanje je za mene toliko veliko, toliko značajno, jer dolazi iz grada u kome smo se rodili, u kome živimo i u kome ćemo nastaviti da radimo”, rekla je Spomenka Đokić.

Producent Oliver Paunović, veliki prijatelj članova grupe Lutajuća srca, snimio je o grupi dokumentarni film “Lutajuća srca -Arhiv emocija” i pokrenuo inicijativu da ovaj legendarni jugoslovenski muzički sastav dobije najviše gradsko priznanje.

“Miko moj ovo je za tebe, zaslužio si mnogo ranije”, izjavio je Paunović.

Dom zdravlja Niš, takođe je dobitnik priznanja, u konkurenciji kolektiva, pre svega zbog požrtvovanog rada u vreme pandemije virusa korona.

“Dom zdravlja je najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite i ove godine smo se trudili da pored kovid pacijenata ne trpe i nekovid pacijenti. Uradili smo 125 hiljada pregleda kovid pacijenata. Uradili smo preko 4 miliona nekovid pregleda. Imajući u vidu da imamo sve specijalizacije, da je Kliniči centar bio veoma opterećen, mi smo preuzeli i sekundarni nivo lečenja, tako da smo i taj deo posla veoma uspešno obavljali. Ova nagrada je nešto najveće što jedan kolektiv može da doživi. Ja sam veoma srećan, a i moji radnici, koji u ovom trenutku nemaju vremena da slave. Mi nastavljamo naš posao vakcinacijom koja je najzad došla i koja je jedini spas od ove opake bolesti. Nadam se da ćemo do leta uspeti da je savladamo i da ćemo krenuti normalnije da živimo”, rekao je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Foto: NV

Nagrada “11. januar” posthumno je dodeljena Saši Seferoviću, anestetičaru Kliničkog centra Niš, koji je spašavajući mnoge živote, preminuo od posledica kovida 19. U ime porodice Seferović, priznanje je primila njegova ćerka Tijana Seferović.

“Ova nagrada znači mnogo za porodicu, prijatelje i kolege. Verujem da su i oni ponosni na njega. Nakon njegove smrti i nakon ove dodele nagrada, svi treba da stanu čvrsto na noge i stanu u borbu sa ovim virusom koji je mnogo života odneo isto kao što je i on stajao čvrstvo na nogama do poslednjeg trenutka”, kazala je Seferović.

Miloje Branković, direktor EcotradeBG iz Niša i počasni konzul Mađarske, izjavio je da je Nagrada “11. januar” velika čast i dodao da je to nagrada svih zaposlenih u firmi, kao i njegovog partnera Bratislava Golubovića sa kojim radi više od 30 godina.

“Nadam se da naš rad od 30 godina je dao neki rezultat i posebno mi je drago da u svom rodnom gradu Nišu dobijem ovakvo priznanje, jer je najteže dobiti priznanje u svom gradu. Ovo je potvrda da je, sve što smo radili i što smo zadržali sedište kompanije u Nišu, bio dobar potez”, rekao je Branković.

Najviše priznanje Grada Niša uručeno je i magistru Novici S. Ranđeloviću, naučnomi radniku, ekonomskom istoričaru i publicisti.

“Veoma sam počastvovan činjenicom da sam se našao u galeriji zaslušnih građana. U momentu kada sam saznao za nagradu bio sam na izdisaju, u korona karantinu i pomešana su osećanja bila korone i najlepše moguće vesti da sam dobio nagradu”, izjavio je Ranđelović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com