DruštvoMoja priča

Nagrada za izuzetne “mlade ličnosti godine”, otišla u ruke lekara volontera iz Niša

Nagrada za izuzetne “mlade ličnosti godine”, otišla je u ruke mladih lekara volontera iz udruženja Atilum iz Niša, koji su svojim aktivnostima doprineli borbi protiv koronavirusa.U vreme kada niko do naših građana zbog vanrednog stanja nije smeo da dođe, nije mogao i nije smeo da odnese hranu, mleko, lekove, grupa mladih pametnih ljudi, lekara, to su činili svakodnevno.

Bili su na usluzi građana, obolelih od covida, koji su ih pozivali ne samo u toku radnog vremena, već i posle podne i uveče. Njihova humanost je prepozno i žiri koji broji 22 člana.

 

Dimigtrije Stojanović, AKTILUM

“Stojim danas pred Vama, i kroz glavu mi prolaze prizori koje smo gledali, emocije koje smo proživljavali sa pacijentima, teške trenutke i izazove koje smo rešavali u istorijskoj 2020. godini.  Stojim danas pred Vama u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine primam priznanje koje obavezuje… obavezuje na još istrajniji, kvalitetniji, humaniji, izuzetniji rad kao i da načinom zivota i rada promovišemo vrhunske vrednosti! Da, 2020. godina jeste bila teška, svi smo svedoci toga… ali nas je sve podsetila na prave vrednosti na to šta je zapravo u životu bitno. Negujte prave vrednosti, od toga se živi!”, kazao je član udruženja Dimitrije Stojanović.

Dimitrije je objasnio Niškim Vestima da su mladi lekari činili zapravo jedan od timova koji su formirani pri GO Medijana. Priznaje da mu u tom trenutku nije bilo najjasnije šta treba oni da rade, a onda su odlučili da je najbolje da osluškuju potrebe stanovništva i da se prema njima rukovode.

“Specijalni medicinski tim za rad na terenu je bio namenjen isključivo za pacijente koji su u tom trenutku bili uskraćeni za zdravstvenu negu. Oni nisu mogli da izlaze na ulicu, nisu mogli da idu kod hirurga da im skine konce i pruže druge zdravstvene usluge. Na terenu smo nailazili na neverovatne stvari. Mogu da kažem da je GO Medijana imala jedan specifičan model rada koji nigde na Balkanu nije postojao”, kazao je Dimitrije Stojanović.

Tako je ova opština zahvaljujući mladim hrabrim ljudima imala kol centar koji nije služio samo za davanje saveta, već su oni odmah regovali na osnovu potreba građana. Išli do laboratorije da donesu rezultate i pročitaju pacijentu, nosili lekove i promovisali smernice Vlade Srbije za suzbijanje kovida.

“Specijalni medicinski tim za rad na terenu je bio namenjen isključivo za pacijente koji su u tom trenutku bili uskraćeni za zdravstvenu negu. Oni nisu mogli da izlaze na ulicu, nisu mogli da idu kod hirurga da im skine konce i pruže druge zdravstvene usluge. Na terenu smo nailazili na neverovatne stvari. Mogu da kažem da je GO Medijana imala jedan specifičan model rada koji nigde na Balkanu nije postojao”, kazao je Dimitrije Stojanović.

I u Opštini Medijana za ove mlade ljude imaju samo reči hvale. Reč je o grupi mladih pametnih ljudi, mladim lekarima, koji su svoju karijeru i svoj volonterski rad započeli u saradnji sa GO Medijana.

Foto: V. M.

“Oni su jednostavno došli kod nas i rekli da žele da rade za GO Medijana bez bilo kakve nadoknade. Pre epidemije koronavirusom, oni su bili angažovani na našim razni manifestacijama. Bili su tu na usluzi našim građanima za nedaj Bože ako se nešto desi. Kada je počelo vanredno stanje ponovo su pokazali svoju humanost. Njih nekoliko je dolazilo u Opštinu kao na posao. Dobili su svoje brojeve telefona, tako da su građani mogli da ih pozovu bukvalno u svako doba dana i noći. Jedna devojka i dan danas volonterski ide našem sugrađaninu jednom nedeljno da menja stomu, ona nema tu obavezu, ali kaže da stari ljudi nemaju s kim ni da razgovaraju, a da njoj nije teško da mu makar na taj način pomogne”, rekao je Niškim Vestima predsednik opštine Nebojša Kocić.

 

I GO Medijana im se na neki način odužila. Oni su dobili dukat, najviše priznanje opštine, koje ona dodeljuje svake godine na dan slave Svete Petke.

“Mi smo im se možda na neki način odužili, ali možda ono što je značajnije, opština im je dala šansu da se pokažu, a onda se zahvaljujući tome čulo i za njihova dobra dela van našeg grada. Počeli su kao ličnosti na teritoriji GO Medijana, a završili kao humanitarci koje propoznaje cela Srbija”, zaključio je Kocić.

Priznanja se dodeljuju pojedincima koji svojim načinom života i rada (čime god da se bave) promovišu prave vrednosti (talenat, autentičnost, preduzimljivost, hrabrost, uspeh i istrajnost, velikodušnost, inovativnost… ) I na taj način doprinose vidljivosti i značaju jedne drugačije “kulturne struje”u našem društvu, drugačije od one glasnije i vidljivije “struje površnosti i lošeg ukusa”.

Žiri su činili vrhunski akademici, profesori, sportisti, umetnici – Neda Todorović, Brana Mitrović, Tanja Peternek, Jelena Bulatović, Bojan Suđić, Dubravka Stojanović, Aja Jung, Igor Marojević, Dejan Tomašević, porodica Đoković, Bogdan Bogdanović, Stanko Crnobrnja, Ivan Medenica, Jasna Dimitrijević, Milutin Petrović, Slavimir Stojanović, Kori Udovičku, Peca Popović, Robert Čoban i Vesna Mandić.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com