Društvo

Nagrada „Svetislav Milić– mladima od srca“ za profesorku iz Ivanjice

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti kulture i umetnosti dobije Verica Kostić iz Ivanjice, član udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića“ to je jutros saopštio Marjan Zdravković, član komisije koja je odlučivala o ovogodišnjim laureatima.

Nagrada joj se dodeljuje „za izvanredne rezultate u negovanju i predstavljanju kulturne baštine, kao i u podsticanju kulturnog aktivizma mladih i njihovom obučavanju za terenska folkloristička istraživanja, dramsko stvaralaštvo i vođenje vršnjačkih jezičkih radionica.“

Foto: H.O. “Nađi Raula”

Verica Kostić, mlada profesorka iz Ivanjice se ističe u oblasti folkloristike i očuvanja srpske narodne kulture. Ono što je komisija posebno istakla jeste njen mentorski rad sa mladima na projektu „Raskovnik – kulturni aktivizam mladih“. Kroz razne projektne aktivnosti, mladi su obučavani za terenska istraživanja i prikupljanje folklorne građe. Obilazili su najstarije meštane sela, beležili stare priče i prikupljali stare predmete. Rezultat rada je tematski rečnik koji broji preko 100 reči, a koji je tokom 2022. godine poslužio kao didaktički materijal u vršnjačkim jezičkim radionicama.

Svojim nesebičnim radom na polju kulture i umetnosti ova mlada profesorka probudila je veliko interesovanje učenika, posebno za rad na terenu i kulturni aktivizam mladih. Ona doprinosi razvoju kulture u široj zajednici.

„Značajnim smatramo i susrete različitih generacija. Najstariji meštani se rado uključuju u projekat, ali i druge aktivnosti koje iniciraju mladi pod vođstvom Verice Kostić. Mesto Prilike je dobio važan pisani trag o jednoj temi iz nekadašnjeg života“ – ističe Marjan Zdravković u obrazloženju odluke komisije i dodaje: „Od mnogobrojnih nagrada koje je do sada primila izdvajamo to da je tri puta dobila prestižnu nagradu „Prof.dr Milija Nikolić“, dobila je brojne zahvalnice i pohvalnice za svoj rad, a nagrađena je i ovogodišnjom Svetosavskom nagradom.“

Objavljivanjem laureata u oblasti kulture i umetnosti nastavljena je nedelja objavljivanja laureata Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“. Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ biće uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra u 12.00h na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com