Društvo

Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke  za Lazara Stošića, Jelenu Ivančić, Emiliju Jovanović i Anu Mitić

PONOS SRBIJE

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauke i obrazovanja, za 2020. godinu podele Lazar Stošić, student Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu i Jelena Ivančić, studenktinja Univerziteta Kembridž. Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja i za predstavljanje Srbije u svetu“.

Sa druge strane, nagrada u istoj kategoriji za 2021. godinu biće dodeljena Emiliji Jovanović, studentkinji Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Ani Mitić, učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. Nagrada im se dodeljuje takođe „za izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja i za predstavljanje Srbije u svetu“.
To su jutros saopštili prof.dr Melanija Mitrović i Mr Ivan Redi, članovi komisije za dodelu pomenutih nagrada.

Lazar Stošić

Lazar Stošić, završio je Osnovnu školu „Branko Miljković“ u Nišu sa odličnim uspehom. Nakon završene osnovne škole, upisuje prirodno – matematičko bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu. Istu školu završava sa prosečnom ocenom 5,00. Bio je uključen u rad školskog debatnog kluba i debatnog kluba Grada Niša. Bio je polaznik Istraživačke stanice PETNICA.

Marta 2014. godine, Lazar osvaja punu EN EM ES stipendiju, na osnovu postignutog prvog mesta na takmičenju iz engleskog jezika. Stipendija mu je omogućila da treću i četvrtu godinu srednje škole završi na jednoj od najboljih škola u Škotskoj – Dolar Akademiji.

U sklopu Akademije bio je aktivan u brojnim sekcijama. Upravo tada pokreće humanitarni projekat skupljanja sredstava za hemato – onkološko odeljenje Dečije interne klinike u Nišu.

Na Britanskoj matematičkoj olimpijadi 2015. godine, osvaja treće mesto, dok je na Biološkoj olimpijadi dobio pohvalu za učešće.

 

Jelena Ivančić

Sa druge strane, Jelena Ivančić, studentkinja Univerziteta Kembridž, predstavlja pravu heroinu u oblasti matematike. Jelena Ivančić se još od malih nogu interesuje za prirodne nauke. Učenica je generacije Matematičke gimnazije u Beogradu. Osvajač je bronzane, srebrne i zlatne medalje sa 41 od 42 boda na prestižnoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, četiri zlatne medalje na Evropskoj ženskoj matematičkoj olimpijadi i apsolutna pobednica Rumunskog mastera iz matematike 2020. godine.

Mlada Jelena Ivančić je dobitnica i prestižne „Mirzakhani“ nagrade, te je proglašena za najuspešniju mladu matematičarku svih vremena. Proglašavana je za Mladog heroja Srbije.

Od 2017. godine, dobija stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente. Titulu najbolje mlade matematičke osvojila je 2018. i 2019. godine.

 

Hadži Ivan Redi

„Komisija za dodelu nagrada, smatra da se dodeljivanjem ove nagrade pomenutim laureatima šalje nedvosmislena poruka našem društvu da u Srbiji postoje mladi ljudi koji zavređuju našu pažnju, i, a to je ono najvažnije, podršku svih nas.

Takođe, šalje se poruka drugim mladim ljudima da se znanje, trud i zalaganje uvek cene“ – istakao je Hadži Ivan Redi, prilikom objavljivanja laureata rano ujutru.

Emilija Jovanović je kao izuzetno vredna učenica završila OŠ „20. oktobar“ i Zemunsku gimnaziju, kao nosilac Vukove diplome i Učenik generacije. Od trećeg razreda osnovne škole učestvuje na raznim takmičenjima, i do sada je osvojila brojne nagrade iz matematike, srpskog jezika, istorije, biologije, fizike, besedništva.

Emilija Jovanović

Početak Emilijinog istraživačkog rada vezan je za fiziku, a njeni prvi radovi su nagrađeni na državnim i međunarodnim konferencijama. Vrhunac predstavlja srebrna medalja koju je iz oblasti biologije osvojila na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika u Štutgartu 2017. Nakon ovoga, usledila je i nagrada SANU za uspehe na međunarodnim takmičenjima, a sve ovo je samo početak Emilijinih uspeha u nauci.

Svoje visoko školovanje Emilija je započela u Rusiji na Biološkom fakultetu Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu kao stipendista Vlade Rusije, i kao najbolja u generaciji završava ovaj segment školovanja. Od 2018. je student Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na modulu molekularna biologija i fiziologija. Nastavlja da se bavi naukom i leto 2019. provela je u Letnjoj školi molekularne biofizike u Češkoj, gde je nagrađena za rad o primeni dvofotonske polarizacione mikroskopije u proučavanju crvenih fluorescentnih proteina. Priliku da se usavršava u polju biologije maligne ćelije dobila je – kao jedini strani student – u zimskoj školi na Akademskom univerzitetu u Sankt Peterburgu, osnovanog od strane nobelovca dr Alfjorova.

 

Ana Mitić

Ana Mitić je još jedna uspešna mlada dama, koja pokazuje da matematika nije bauk. Ana Mitić je rođena 19.04.2008. godine u Nišu. Završila je sedmi razred specijalnog odeljenja za učenike talentovane za matematiku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ Niš. Vlasnica je oko sedamdeset nagrada i medalja osvojenih na takmičenjima iz matematike, informatike i fizike, a od ove godine i iz hemije. U školu je pošla jednu godinu ranije, tako da je sav uspeh postigla takmičivši se sa decom koja su jednu ili dve godine starija od nje.

Od drugog do šestog razreda Ana je pohađala nastavu po posebnom programu za darovitu decu IOP-3.
Sa samo šest godina, Ana postaje član Društva matematičara Arhimedes, dok je član podmlatka Matematičkog društva Srbije postala kada je imala 6 godina (u martu 2015), što je čini najmlađim članom u istoriji tog Društva. Jedinstvena je po tome da je šest godina zaredom dobitnik Vidovdanske nagrade Grada Niša za prva mesta iz matematike. Dvostruki je dobitnik nagrade Sveta Petka („najboljoj od najboljih“), za dostignuća iz oblasti nauke.

 

prof.dr Melanija Mitrović

„Uz čestitke laureatima, sledi i podsećanje na reči Hajnriha Rorera, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, da „nauka znači stalno hodanje po žici između slepe vere i radoznalosti, između stručnosti i kreativnosti, između pristrasnosti i otvorenosti, između iskustva i bogojavljenja, između ambicije i strasti, između arogancije i ubeđenja – ukratko, između starog danas i novog sutra“. Neka im novo sutra bude još uspešnije. Neka ih vodi ka novim naučnim saznanjima. Jer, kako kaže Luj Paster znanje je baklja koja obasjava svet“ – izjavila je prof.dr Melanija Mitrović, prilikom objavljivanja obrazloženja.

Podsetimo, nagradu dodeljuje H.O. „Nađi Raula“ uz podršku ITKonekt-a.

Dobitnicima će nagrade biti uručene u ponedeljak, 15.novembra na svečanosti u Nišu. Objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke i obrazovanja, otvorena je nedelja objavljivanja dobitnika i u ostalim kategorijama te će se sutra u 9h ujutru objaviti dobitnici Nagrade u oblasti: kultura i umetnost.

Snimak obrazloženja:

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com