Kultura

Nagrada “Stevan Sremac” književniku iz Beograda Nenadu Teofiloviću

Nenad Teofilović, kniževnik iz Beograda, dobitnik je Nagrade “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu u 2020. godinu. Nagrada mu je pripala za roman “Fraktura” u izdanju “Derete”, saopštio je danas žiri.

 

“Uspostavljajući dijalog sa „Zapisima iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu „Fraktura“ preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat”, obrazložio je žiri u sastavu: Dr Jasmina Ahmetagić (predsednica) i Vule Žurić i Prof. Dr Dejan Milutinović (članovi)


Za nagradu „Stevan Sremac“ za 2021. godinu prispelo je 69 proznih knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio pet knjiga:

  • Vladan Matijević, „Sloboda govora”, Laguna, Beograd
  • Vladislava Vojnović, „Epizodisti i junaci”, Laguna, Beograd
  • Dejan Tiago Stanković, „Zamalek“, Laguna, Beograd
  • Nenad Teofilović, „Fraktura”, Dereta, Beograd
  • Svetislav Basara, „Кontraendorfin“, Laguna, Beograd

Žiri za nagradu „Stevan Sremac“ je odlučivao između dve knjige koje su se našle u užem izboru – „Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović i „Fraktura“ Nenada Teofilovića.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nagrada će Nenadu Teofiloviću biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com