Kultura

Nagrada “Stevan Sremac” Enesu Haliloviću

Dobitnik nagrade ”Stevan Sremac” za 2016. godinu je književnik iz Novog Pazara Enes Halilović za roman “Ako dugo gledaš u ponor”. Ovo je druga niška književna nagrada za ovog pisca, pošto je 2012. dobio i nagradu ”Branko Miljković” za knjigu ”Pesme bolesti i zdravlja”!

Nagrađeni roman ”Ako dugo gledaš u ponor” žiri je ocenio najboljim od prispelih kandidata i okarakterisao ga kao pravu grčku tragediju na novopazarski način.

“Pisac Enes Halilović opisao je životopis heroine Neire Bugarin perom umočenim u muku i propast rodnog kraja. Knjiga je napisana bez želje da kalkuliše, ili povlađuje, bez potrebe da se na njenim stranicama oproba ova ili ona literarna strategija. Svedočanstvo ostavljeno u romanu ”Ako dugo gledaš u ponor” tu je da uzbudi, potrese i navede na razmišljanje. Ocenjujući ovu knjigu novim beočugom u dugačkoj liniji realističke i naturalističke proze od Stevana Sremca do Dragoslava Mihailovića, žiri ovu knjigu ponosno stavlja na listu dosadašnjih slavnih dobitnika nagrade ”Stevan Sremac”, piše u obrazloženju nagrade.

Pobednička knjiga Enesa Halilovića ”Ako dugo gledaš u ponor” (izdavač „Albatros plus“, Beograd) pobedila je preglasavanjem sa dva glasa prema jedan, a u užem izboru našle su se i knjige Tatjane Janković ”Danas sam bila u našoj kući” (koja je dobila jedan glas žirija, izdavač Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”, Kragujevac), Ivana Ivanjija ”Moj lepi život u paklu” (izdanje “Laguna”, Beograd), Sonje Atanasijević, ”Velika laž” (izdavač “Plato”, Beograd) i Dejana Vukićevića ”Nokat i meso” (izdavač Kulturni centar Novog Sada).

Žiri je radio u sastavu Vasa Pavković, predsednik i Aleksandar Gatalica i Snežana Milosavljević Milić, članovi.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a se sastoji od plakete i novčanog iznosa. Organizator nagrade je Niški kulturni centar. Ove godine biće dodeljena po četrnaesti put.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com