Kultura

Nagrada niškom slikaru na sedmom Bijenalu akvarela u Beogradu

Vladan Ranđelović, istaknuti slikar i docent Fakulteta umetnosti u Nišu, jedan je od tri nagrađena umentnika na sedmom Bijenalu akvarela u Beogradu. Izlažba akvarela malog formata, koja je ove godine okupio 84 autora iz Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Srbije…, trajaće u Galeriji SKC Novi Beograd do 4. juna.

Konkurencija je bila velika tako da je  žiri – Vesna Todorović, istoričarka umetnosti, dipl. arhitekta Silva Vujović i autorka Bijenala Ljiljana Subotić – imao težak zadatak.

Ipak, priznje je stiglo u Niš, a osim Vladana Ranđelovića nagrađene su i Dunja Jung i Milomirka Petrović.  Pohvale za svoje radove dobile su Jelena Gavela i Marija Vukotić, saopštio je žiri.

Ranđelovićevi radovi su već poznati u Srbiji pre svego po tome jer se radi o umetniku koji je okrenut prirodi, pa se neretko na njegovim platnima mogu videti ptice, insekti, ali i pejzaži okupani svetlošću, zelenilom i svim bojama prirode.

“Na nagrađenim crtežima je predstavljena planina koja je dovedena do apstrakcije, očišćena od svega suvišnog i narativnog”, kazao je autor.

“Uvek smo spremni da se divimo radovima sa Bijenala akvarela malog formata, a još više kada znamo da su stvarana u vreme u kome nema dovoljno ni mesta ni vremena za kulturno sagledavanje i vrednovanje. Intenzivna slikovitost poteza gde boja zrači, a belina podloge izbija u prvi plan, pored forme i konstrukcije, jeste najvažnija osobina. U našem vremenu kada se naginje krajnostima, mudrost je prepoznati trenutak prestanka sa radom na delu. Duh vremena često obeležava napuštanje mnogih likovnih elemenata, ali kod akvarela, pored kolorističkih, jedna od baznih karakteristika jeste dobar crtež. Akvarel je tehnika u kojoj najveći deo ljudi uživa i razume ga sa osećanjem za estetičko ocenjivanje. Kad psihološki sadržaj prevodi u likovni, umetnik otkriva sopstvene likovne postulate. U nastojanju da pomiri figurativno i apstraktno i težeći autentičnosti, svaka slika ima posebnu boju i sopstveni izraz.  Sve ove karakteristike utiču da akvarel opstaje i ostaje kao jedna od najlepših i najsenzibilnijih likovnih tehnika”, istakla je Ljiljana Subotić, autor Bijenala.

Mr Vladan Ranđelović  (1975), diplomirao je 1999. godine na slikarskom odseku u klasi prof. Hilmije Ćatovića i magistrirao 2001. godine na vajarskom  odseku u klasi prof. Zorana Karalejića, Fakulteta  umetnosti u Prištini.

Član je ULUS-a od 2000. godine.

U periodu od 2001-2004. godine radio je kao asistent na premetu Crtanje I na Fakultetu umetnosti u Prištini finasiran od strane Republičkog fonda za talente Republike Srbije. Od 2004 – 2018. godine radio je u GTŠ “Neimar”, TŠ “12.februar” u Nišu na predmetima Likovna kultura i Slobodoručno crtanje, a 2018. godine izabran je za docenta na predmetima Crtanje i Slikanje , Fakulteta umetnosti u Nišu.

Aktivno je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu. Do sada je priredio 32. samostalne izložbe i učestvovao na  preko 150 grupnih  izložbi. Učesnik je preko 50 likovnih kolonija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com