Kultura

Nagrada “Miroljub Mika Jovanović” Sonji Đekić za dokumentarac “Speleonaut/Pod kamenim nabom”

Sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg – film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku, dokumentarac koji je već nagrađivan “Speleonaut/Pod kamenim nabom” autora Sonje Đekić, proglašen je za najbolje dokumentarno ostvarenje na trećem po redu Festivalu filma i muzike “City Fest”. Autorki filma Sonji Đekić pripala je nagrada “Miroljub Mika Jovanović”, koja se ove godine dodeljuje prvi put za najbolji dokumentarni film Festivala.

 

“Film “Speleonaut/Pod kamenim nabom”  nastavlja niz odličnih dokumentarnih filmova rediteljke Sonje Đekić nakon “Mog druga Srbije” i “Kosme”. Priča o speleološkom  poduhvatu Miliutina Veljkovića polazište je za istraživanje granica ljudskih mogućnosti. Kompleksan autorski projekat sa sjajnim timom saradnika, gde posebno treba istaći dizajn zvuka koji upotpunjuje atmosferu ovog sugestivnog dokumentarca”, ocena je stručnog žirija, na čelu sa filmskim kritičarem Dejanom Dabićem.

Po prvi put je na “City Festu” dodeljena nagrada koja nosi ime “Miodrag Mika Jovanović”, koji je inače i jedan od osnivača ovog festivala.

Oliver Paunović, producent

„Mika Tambura, kako su ga sve Nišlije zvale, postavio je standarde u razvoju kulturnog života Grada, pokazao je da je muzika način da se plasiraju prave kulturno-umetničke vednosti. Prerano i iznenada nas je napustio, ali je do samog kraja zadržao njegov šaljivi duh. Često je u šali govorio da „nikome ovakav nije potreban“. Danas, kada je prošlo nešto više od osam meseci od kada nas je napustio želimo da pokažemo da nije bio samo potreban, već i da nam mnogo nedostaje, nama prijateljima, ali i televizijskom programu i ustanovama kulture. Niš je izgubio legendu“, rekao je producent Oliver Paunović i uručio nagradu Sonji Đekić, rediteljki iz Beograda.

Oliver Paunović, producent uručuje nagradu rediteljki Sonji Đekić

Spajajući istoriju čovečanstva od pračoveka do astronauta, Speleonaut tokom petnaestomesečne pećinske izolacije istražuje svet prigušenih čula. Događaj koji je pre pola veka sa uzbuđenjem pratila jugoslovenska javnost – domaća publika je mogla i sama da doživi na velikom platnu!

“Svaka nagrada je radost i počast priznanja rada, ali kada nosi ime jednog čoveka predstavlja i jednu vrstu odgovornosti. Ja sam svoje teme uvek birala srcem, uvek je to bilo jedno emotivno putovanje. Moj film govori o jednom izuzetnom Zaječarcu Milutinu Veljkoviću i o njegovom neverovatnom poduhvatu samovanja u pećini Samar kod Svrljiga. On je 463 dana proveo potpuno sam i u uslovima koji su možda najsličniji vanzemaljskim uslovima”, istakla je Sonja Đekić pred mnogobrojnom publikom na City Festu.

Publika je upravo ovaj film mogla da pogleda na festivalu. Ona je dodala da je Veljković ipak ostao velika tajna, a tajna je i šta je inspirisalo njegov poduhvat. Sve što je on istraživao i dalje je aktuelno, tako da je ono što je on započeo i dalje u žiži interesovanja svetske javnosti.

Osim što je autoru najboljeg dokumentarnog filma uručena nagrada „Miroljub Mika Jovanović“, večeras će biti održan i koncert pod nazivom „U čast velikanima iz Niša“, posvećen upravo nedavno preminulim muzičkim legendama Miki i Mini, osnivačima grupe „Lutajuća Srca“. Omaž ovim niškim velikanima u kulturnom životu Niša će upriličiti njihove kolege iz grupe Spomenka Đokić Krstić i Vladimir Crnomarković u nedelju 29. avgusta sa početkom od 20 časova u Parku Svetog save.

„City Fest“ se ove godine organizuje u saradnji sa GO Medijana i uz pomoć Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com