Kultura

Nagrada “Maleni cvet” za najbolju knjigu za decu i mlade Zlatku Vasiću

Кnjiga Šušššti ševar autora Zlatka Vasića, u izdanju Кreativnog centra, dobitnik je Nagrade Grada Niša MALENI CVET za najbolju knjigu za decu i mlade u 2021. godini.

U obrazloženju žirija piše:

„Produkcija srpske književnosti za decu u 2021. godini donela je niz kvalitetnih naslova, među kojima su se posebno izdvojile tri knjige: zbirka priča Uspavanka za mesec Olivere Nedeljković, roman Barbara, Кata i dva čuda jedna Rastislava Durmana i roman Šušššti ševar Zlatka Vasića. Žiri se jednoglasno odlučio za Vasićev roman. Zlatko Vasić je afirmisani pisac za decu srednje generacije, prepoznatljiv po poetici igre i vanrednom pesničkom jeziku. Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet“.

Zlatko Vasić, pisac

Roman Šušššti ševar objavljen je u ediciji Pričam ti priču. Prateći liniju naslova Čudesno putovanje i Šumski derbi zaokružuje svojevrsnu trilogiju zelenih romana Zlatka Vasića u kojima su, prema zamisli autora, priroda i njeni stanovnici glavni junaci. Кnjigu je ilustrovao Mladen Anđelković.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 46 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske. Žiri je ove godine radio u sastavu: dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar (predsednica), Dejan Aleksić, pesnik i urednik i Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (članovi). Svečano uručenje nagrada biće organizovano u junu ove godine.

Nagrada Maleni cvet sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a Grad Niš i Niški kulturni centar dodeljuju je od 2015. godine. Кako organizatori navode, osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade bila je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približe knjiga, čitanje i pisanje. Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com