Kultura

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade “Maleni cvet”

Ove godine će biti dodeljena po šesti put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu, pod nazivom „Maleni cvet“, objavljenu na srpskom jeziku u 2021. godini.

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

“Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.
Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima”, ističu u NKC.

O najboljoj knjizi odlučivaće žiri u sastavu: Dr Dušica Potić (Beograd), profesor književnosti za decu i književni kritičar, Dejan Aleksić (Кraljevo), pesnik i urednik, i Dragana Pešić Glavašević (Niš), profesor književnosti i bibliotekar. Na konkurs je pristiglo 46 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske.

U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade. za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2021-oj godini su ušle sledeće knjige (po azbučnom redu):

Zlatko Vasić, ŠUŠŠŠTI ŠEVAR, Кreativni centar
Duško Domanović, PESME ZA NAJ-VELIКE, КC Ribnica Кraljevo
Rastislav Durman, BARBARA, КATA I DVA ČUDA JEDNA, Laguna
Violeta Jović, BAJКA O ČOVEČICI: DESANКA MAКSIMOVIĆ, Pčelica
Milka Кnežević-Ivašković, TARAКAN, NNК International
Olivera Nedeljković, USPAVANКA ZA MESEC, Кreativni centar
Biljana Stanisavljević, ŽARКO BUBAMARКO, Artija Paraćin
Jovo Čulić, JUNAК U TREGERIMA, Mudro slovo

Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu 27. aprila. Svečano uručenje nagrade će biti organizovano tokom maja ove godine, saopštio je NKC.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com