Kultura

Nagrada “Branko Miljković” Petru Matoviću

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ je na završnoj sednici održanoj 20.aprila jednoglasno doneo odluku o dodeli ove nagrade Petru Matoviću za knjigu pesama „Iz srećne republike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Žiri je zasedao u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Marjan Čakarević i Nikola Živanović, članovi.

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine. Na konkurs je pristiglo više od 150 pesničkih knjiga a žiri je imao uvid u celokupnu produkciju u 2017. godini.

Posle rasprave jednoglasno je doneta odluka da nagrada „Branko Miljković“ za 2017. godinu bude dodeljena Petru Matoviću za zbirku pesama „Iz srećne republike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige.

U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi, ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve, tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja meseca 2018. godine u okviru „Dana Branka Miljkovića“ u Nišu.

Ujedno, Niški kulturni centar svim čitaocima poezije i svekolike literature čestita Svetski dan knjige i autorskih prava.


Petar Matović rođen je 1978, završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje, objavljuje u periodici, zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski). Objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša (izdanja na drugim jezicima: Walizki Jima Jarmusha, Maximum, Kraków, 2011; Les maletes de Jim Jarmusch, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013); Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Poljske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com