Kultura

NAF: Izabrani najbolji Mladi umetnici

Tara Rodić, Aleksandar Paunković i Veljko Vučković, dobitnici su nagrada na poslednjem nacionalnom Konkursu “Mladi 2018”, Niš art fondacije za mlade umetnike.

Tara Rodić 30-godišnja umetnica iz Zemuna, autor slike “The end” nagrađena je novčanom nagradom u iznosu od 10.000 evra.

Druga nagrada od 5.000 evra pripala je Aleksandru Paunkoviću 23-godišnjem umetniku iz Prokuplja, autoru slike “Portret moga oca”, a trećeplasirani je 24-godišnji Veljko Vučković slikar iz Gornjeg Milanovca, kome je pripala nagrada od 3.000 evra za poliptih “The Heist”.

Imena najboljih saopštio je prof dr Perica Donkov, akademski slikar iz Niša, na svečanom otvaranju izložbe u Galeriji Filip Moris.

Perica Donkov

“Ovogodišnja selekcija pokazala je da je slikarstvo, kao medij, najzastupljeniji način izražavanja. Tematska interesovanja variraju od hiperrealističnih prikaza, sa fotografskim predloškom, do različitih narativnih predstava uglavnom orijentisanih ka kritičnom sagledavanju našeg okruženja i vremena u kojem živimo. Ova izložba je rezultat najkvalitetnijeg proizašlog iz borbe mišljenja i način da se dopre i protumači suštinsko u sebi i okruženju”, rekao je na otvaranju izložbe Perica Donkov.

Potradiciji, tri najbolja rada otkupila je Kompanija Filip Moris, koja je za 12 godina napravila vrlo vrednu kolekciju. Otkupne nagrade kao i činjenica da je izložba prodajnog karaktera mladim umetnicima znače mnogo.

“Ovo je moje peto ili šesto učešće na konkursu i sada kada sam dobila prvu nagradu ne mogu da kažem da nisam zadovoljna. Vredi biti uporan. Ovo je izuzetna prilika za mlade i neafirmisane umetnike, da kroče na likovnu scenu Srbije. Izložbe i nagrade jesu veliki stimulans da se istraje“, kazala je Tara.

“Za mladog umetnika ovakva nagrada znači mnogo. Naročito u vremenu i zemlji koja vrlo malo pažnje posvećuje mladim i neafirmisanim umetnicima kojima je inače podrška najpotrebnija. Mnoge moje kolege sa Akademije, iz tog razloga, razmišljaju o odlasku van zemlje. Ako budem morao možda ću i ja za njima”, izjavio je Aleksandar Paunković.

“Ne treba naglašavati koliko su konkursi i izložbe NAF-a značajni. Svaka fondacija koja se bavi umetnošću je svetla tačka u radu mladog umetnika, kojima je u Srbiji neizvesnost najveći problem. Ovakvi konkursi i izložbe osim novčane satisfakcije pružaju mogućnost da šira javnost vidi šta to vi radite i da se neko zainteresuje za vas”, naglašava Veljko Vučković.

Radovi ovo troje mladih umetnika ocenjeni su najboljim u konkurenciji od 46, izabranih među 1300 koje je na 12. nacionalni Konkurs poslalo 530 mladih umetnika od 18 do 35 godina.

Radove je ocenjivao žiri koga čine Kristina Ristić slikarka i dvostruka laureatkinja NAF-a, Perica Donkov profesor i umetnik iz Niša i Neda Arnerić glumica, istoričar umetnosti i jedan od prvih galerista u Beogradu.

Najuspešniji radovi ovogodišnjeg NAF-ovog konkursa mogu se videti u Galeriji Filip Moris Niš, na Bulevaru 12. februar, svakog dana od 12 do 20 časova.

Postavka u Nišu traje do 9. juna, a potom se seli u Beograd.

Konkurs „Mladi“ je jedan od najvećih umetničkih konkursa u ovom delu Evrope, i vremenom je postao ozbiljan kulturni brend.

Ukupan nagradni fond iznosi 18.000 evra, što je odličan podstrek mladim umetnicima na putu njihove afirmacije. Sve konkurse i izložbe Fondacije finansijski podržava DIN Filip Moris.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com