Društvo

Nadomak Niša izgradnja solarnih elektrana Gramada i Cernica

Niški Zavod za urbanizam krenuo je sa izradom Plana detaljne regulacije solarne elektrane „Gramada“ i Plana detaljne regulacije solarne elektrane „Cernica“, nakon što je na poslednjem zasedanju Skupštine grada Niša doneta odluka o izradi tih planova.

Solarni planeli i solarna elektrana „Gramada“, kako je navedeno u odluci usvojenoj na poslednjem skupštinskom zasedanju, trebalo bi da budu izgrađeni na prevoju Gramada, odnosno na području sela Vrelo i Oreovac, dok bi paneli i elektrana „Cernica“ trebalo da budu izgrađeni na području sela Pasjača i Oreovac.

Obe solarne elektrane biće snage po 990 kilovati (kW), s tim što će trasa voda koji će omogućiti priključenje „Gramade“ na postojeću trafostanicu biti 1.800 metara, a trasa priključnog voda „Cernice“ iznositi oko 740 metara. Sastavni delovi tih planova biće strateške procene njihovog uticaja na životnu sredinu, navedeno je u skupštinskoj odluci, i naložena njihova izrada. Plan detaljne regulacije „Gramada“ obuhvata područje od 4,87 hektara, a plan detaljne regulacije „Cernica“ 4,87 hektara.

U skupštinskim odlukama nisu navedenena imena firmi koje će graditi prve dve solarne elektrane na području Niša. Novac za izradu Plana detaljne regulacije solarne elektrane „Gramada“, kako je navedeno u skupštinskoj odluci, obezbeđuje firma „Gramada solar“, dok firma „Cernica Solar“ finansira izradu plana detaljne regulacije „Cernica“, pa se kao logičan zaključak nameće da će elektrane graditi upravo te firme.

Oba preduzeća registrovana su na istoj adresi u Nišu i imaju istog pravnog zastupnika, s tim što je „Gramada solar“ osnovana oktobra prošle godine, a „Cernica solar“ u martu prošle godine. Predstavnici grada u više navrata su do sada najavljivali gradnju prve solarne elektrane „Gramada“ i isticali da je za taj posao zainteresovano više investitora, ali za sada nije precizirano kada bi izgradnja elektrane mogla da krene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com