Obrazovanje

NACIONALNO TAKMIČENJE U SIMULACIJI KRIVIČNOG POSTUPKA – Studenti unakrsno ispituju svedoke

Pravni fakultet Univerziteta u Nišu domaćin je takmičenja studenata u unakrsnom ispitivanju u krivičnom postupku koje se održava od 16. do 18. oktobra a u okviru projekta ‚‚Jačanje kapaciteta studenata prava u implementaciji zakonika o krivičnom postupku iz 2011.godine sa posebnim naglaskom na unakrsnom ispitivanju u adverzijalnom krivičnom postupku‚‚.

Za takmičenje se prijavilo šest timova, tri iz Niša, a ostali dolaze iz Beograda i Kragujevca. Timovi iz zemalja u regionu koji su želeli da učestvuju na ovom takmičenju odustali su zbog epidemiološke situacije, kažu organizatori. Projekat koji je po planu trebalo da se održi na proleće, ali je zbog epidemije koranavirusa otkazan, podržala je ambasada SAD-a u Beogradu, a organizator takmičenja je Moot Court debatni i besednički klub Iustitia u saradnji sa Pravnim fakultetom univerziteta u Nišu.

‚‚Fokus takmičenja je na primeni Zakona o krivičnom postupku, odnosno na unakrsnom ispitivanju svedoka, a studente će ocenjivati sudije zajedno sa advokatima iz Niša”, dr Darko Dimovski.

Iz Niša se takmiče tri tima. Dva su sastavljena od studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, a jedan čine pripravnici, odnosno sudijski saradnici niškog suda, a to su uglavnom studenti master studija na Pravnom fakultetu.

‚‚Izmena Zakonika o krivičnom postupku i donošenja novog 2011.godine promenio je ceo postupak krivičnog postupka.Umesto istražnog sudije imamo javnog tužioca koji vodi istragu, a promenjen je koncept glavnog pretresa i fokus je na unakrsnom ispitivanju svedoka. Još uvek usvajamo neka znanja kako treba ispitivati svedoka tako da studenti još za vreme studija mogu da uvide na koji način treba fokusirati ispitivanje svedoka. Često su svedoci i jedini način dokazivanja krivičnih dela” objašnjava Dimovski.

Niške timove su pripremali docent dr Ivan Ilić i demonstratorka Katarina Momirović. Dr Ivan Ilić kaže da su pripreme za takmičenje počele još u februaru, ali je zbog epidemiološke situacije sve trajalo malo duže.

‚‚Studenti su u vreme vanredne situacije radili onlajn, a od septembra se pripremaju na fakultetu. Zanimljvo je napomenuti da su svi članovi ekipa, studenti, sa velikim nestrpljenjem čekali da se vrate na fakultet i rade sa mentorima”, kaže dr Ivan Ilić.

Tradicija takmičenja na ovom takmičenju traje još od 2016.godine.Te godine i sledeće, 2017.godine, niški studenti prava su bili i pobednici na sličnim takmičenjima koja su održana u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com