Društvo

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila programe zapošljavanja za tekuću godinu

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš predstavili su programe i mere aktivne politike zapošljavanja predviđenih programom rada Nacionalne službe za 2022. godinu. Prema rečima direktora NSZ, Bobana Matića, raspisano je 12 Javnih poziva, a za tu namenu iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 6,5 milijardi dinara.

Kao i prethodnih godina, programi se odnose na teže zapošljiva lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći. Program samozapošljavanja traje do 31.marta, a pozivi za ostale programe traju do kraja godine.

Matić ističe da očekuje da preko 20.000 lica kroz ove programe dođe do zaposlenja, a da je 2300 radnih mesta namenjeno za osobe sa invaliditetom.

“Programi su namenjeni poslodavcima, osim programa za samozapošljavanje koji je namenjen nezaposlenim licima. Programi koji su namenjeni poslodavcima mogu se podeliti u tri grupe; Programi koji su namenjeni osobama sa invaliditetom, programi zapošljavanja i programi obuke i obrazovanja”, pojašnjava Matić.

 

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje, iz iskustva ranijih godina očekuje se za sve programe.

“Filijala Niš tokom godine ima daleko veći broj zahteva u odnosu na raspoložive kvote. Prošle godine kroz aktivne finansijkske mere zapošljavanja koje su finansirane iz državnog budžeta, kao i iz lokalnih budžeta, uključili oko 2700 lica, a preko 6000 lica uključili smo kroz mere aktivnig traženja posla”, završava.

Podsetimo, od početka godine, na redizajniranom sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, mogu se videti sve informacije o tome šta pruža služba za zapošljavanje kako nezaposlenim licima, tako i poslodavcima, kao i sve informacije za raspisane Javne pozive.  Pored toga, sve informacije dostupne su na društvenoj mreži Linkedin i u svim filijala na teritoriji Srbije.

Detaljnu prezentaciju možete pogledati OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com