Hronika

Načelnik uprave saobraćajne policije: Autentičan snimak nesreće kod Doljevca

Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP, kaže da je snimak nesreće koju je izazvalo vozilo Koridora Srbije na naplatnoj rampi kod Doljevca, a u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, autentičan.

„Povodom informacija koje su se pojavile u medijima da na snimku saobraćajne nezgode, koja se dogodila 31. januara 2019. godine na naplatnoj stanici Doljevac „nedostaju dva minuta ključna za postupak“, obaveštavamo javnost da je snimak koji je dostavljen nadležnom tužilaštvu, a u koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo uvid, autentičan i da se na istom jasno vidi trenutak saobraćajne nezgode, kao i trenutak kada vozač izlazi iz vozila, normalnim hodom, obilazi oko vozila i otvara suvozačeva vrata”, rekao je Arsov.

On ističe da s obzirom na povrede koje je u nezgodi zadobio direktor „Кoridora“ Zoran Babić jasno je da on nije mogao da bude vozač i da sa polomljenom butnom kosti obiđe oko auta i otvori suvozačeva vrata.

Na snimku se može videti i kako jedno lice iznose iz automobila marke „škoda“ i da se kasnije to lice unosi u vozilo hitne medicinske pomoći, objašnjava načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a.

I tužilaštvo potvrđuje da nema nedostajećih snimaka na disku

Zamenica tužioca Osnovnog javnog tužilaštva Niš Jelena Кocić je saoptila da je preduzeće za računarski inženjering „Telix“ DOO Novi Sad, koje je nadležno za održavanje sistema video nadzora, izvršilo pregled hard diska, i da je utvrđeno da nisu pronađena nikakva oštećenja podataka da su svi video snimci koinzistentni, da nema nedostajećih snimaka, a da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta.

Prema tome, nakon provera koje je izvršilo OJT u Nišu utvrđeno je da za dva minuta na snimku na kome se ništa ne dešava, razlog je što tada nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video zapis.

Nasuprot tome, inicijalno pitanje tada postupajuće zamenice tužioca koje je upućeno JP „Putevi Srbije“ u februaru mesecu ove godine, u cilju razjašnjenja kontinuiranosti snimka, obzirom da zamenici tužioca tada nije bio poznat sistem rada kamera u smislu da se kamere uključuju prilikom detektovanja pokreta, iskorišćeno je, i potpuno izvučeno iz celog konteksta odgovora, da se netačno prikaže kako „tužilaštvo tvrdi da na snimku nedostaju dva minuta“, navedeno u saopštenju dostavljenom medijima.

“OJT u Nišu temeljno i iscrpno sprovelo predkrivični postupak, da smo obavili sva saslušanja, medicinska veštačenja, a između ostalog i veštačenja povreda nastalih kod vozača i putnika u vozilu marke „Škoda Superb“ BG1185-BL, sa posebnim zadatkom da se prema nastanku povreda utvrdi ko se od lica koja su bila u tom vozilu u vreme nesreće, nalazilo na mestu vozača, odnosno putnika, i da nakon sprovedenog postupka nije bilo ikakve sumnje da je vozilom upravljao okr. D.S. protiv koga smo dana 09.09.2019. godine, podneli optužni predlog i protiv koga je postupak u toku pred Osnovnim sudom u Nišu”, ističu u tužilaštvu.

U toku celog postupka, sve do današnjeg dana niko do sada nije ukazao ni na jednu činjenicu koja bi mogla biti predmet provera, a koja bi išla u prilog tvrdnje da je vozilom „Škoda Superb“ BG1185-BL, upravljalo neko drugo lice osim opt. D.S.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com