Društvo

NA ZNAČAJNIM OBJEKTIMA U NIŠU TABLE SA KODOVIMA: Informacije dostupne svima preko pametnih telefona

Na značajnim arhitektonskim objektima u Nišu, počelo je postavljanje informativnih tabli sa kodovima, preko kojih će svako moći da sazna više detalja o biserima grada na Jugu Srbije. Savremene table na srpskom i engleskom jeziku se postavljaju na predlog glavnog gradskog urbaniste Tanje Obradović, koja je inspiraciju našla u “Arhitektonskom vodiču Niša”.

Mobilnim telefonima ili tablet računarima, aktivacijom QR koda gostima Niša, ali i lokalnom stanovništvu omogućeno je da na brz i moderan način, kakav se već primenjuje u svetskim metropolama, dobiju informacije o objektu na kojem je tabla postavljena. Ideja je da se postavi ukupno 100 tabli, koliko je u “Arhitektonskom vodiču” i obuhvaćeno objekata koji su nastali u perodu od oslobođenja od Turaka 1878. godie do danas.

“Ideja jeste krenula kao inspiracija iz knjige koju je uradilo Društvo arhitekata i koje je u njoj sistematizovalo 100 objekata u Nišu. Kada skenirate kod moći ćete da pročitate tekst koji se i nalazi u toj knjizi. U pomenutoj publikaciji nisu predstavljene samo zgrade koje su pod zaštitom države, već i svi oni objekti koji imaju vrednost u arhitektonskom smislu.”, objašnjava Tanja Obradović.

Foto: FB strana gradonačelnice Niša

QR kod može da koristi svako ko ima mobilni telefon sa instaliranom aplikacijom koja skenira i čita QR kod. Potrebno je samo da pokrenete aplikaciju, skenirate kod i veoma brzo će vam se prikazati sadržaj koji je bio kodiran.

Tanja Obradović, glavni gradski urbanista; Foto: printscreen NTV

“Mi smo informativne table napravili još pre godinu dana, ali smo do sada postavili samo 19. Samo postavljanje je sporo jer nam još uvek nisu stigle saglasnosti od svih vlasnika objekata. Za sada smo dobili saglasnost za 41 tablu, čekamo ostale i nadamo se da će i one stići. Nećemo odustati, već ćemo im ponovo poslati dopise, jer možda se prethodni zagubio, ili nije stigao na pravu adresu”, rekla je Obradović Niškim Vestima.

Ona se nada da će nakon postavljanja tabli neko od programera imati inspiraciju da uradi i aplikaciju, odnosno virtuelnu turu, koja bi bila i određeni vid turističke mape po uzoru na sve svetske metropole.

“Tako će turista kada dođe u naš grad moći da instalira aplikaciju i dok šeta gradom ona će ga voditi do tih objekata koje će da pogleda, ali o njima i da pročita”, objašnjava gradski urbanista.

Kada je razvoj struke u pitanju, Tanja Obradović predlaže da Društvo arhitekata na godišnjem nivou predlaže kojim bi se objektima dodeljivala nova tabla.

“Table bi tako dobili objekti koji su arhitektonski značajni i vredni. Na ovaj način bi Grad dao podršku struci, odnosno da ih animira da pri izradi projektnih rešenja vode računa o tome da objekti budu i lepi i značajni.”, zaključila je Obradović.

Neki od objekata na kojima je planirano postavljanje informativnih tabli su: Kuća Mite Jančića, kuća Videna Živkovića, zgrada Narodne biblioteke, stacionar Terme, vila Čavdarević, nova vila Ristić, džamija u Tvrđavi, Letnja pozornica, Hamam, Istorijski arhiv, palata “Nisim”, kuća pukovnika Hadžića…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. I dok tako turisti šetaju i uživaju čitajući sa raznih tabli treba da paze da se ne zaglibe u blato na travnjacima na Bulevaru Nemanjica i da uživaku u njihovom “ZELENILU”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com