Društvo

Na Vidovdan proglašeni “Vitezovi znanja”

Tradicionalna Vidovdanska akademija održana je sinoć u porti Sabornog hrama u Nišu. Ovogodišnji besednik bio je Aleksandar Đorđević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Svečani ton manifestaciji dali su i  Crkveno pevačke družine “Branko” i orkestar Komandee Kopnene vojske Srbije, a nastupali su članovi folklornog društva “Branko” koji radi pri Sabornoj crkvi u Nišu. Akademija je organizovana u čast Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika. Ovom prilikom proglašeni su i “Vitezovi znanja”, a ovu laskavu titulu poneli su učenici generacije osnovnih i srednjih škola u Nišu i opštinama koje pripadaju Nišavskom upravnom okrugu.

Svečanoj Vidovdanskoj akademiji prisustvovali su gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, kao i general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske, ali i predstavnici Ambasade Bugarske u Beogradu.

Foto: V. P.

“Svaki narod ima svoje velike dane i svoje velikane”, kazao je otac Branko Cincarević pozdravljajući goste akademije. “Za nas Srbe Vidovdan je jedan od najvećih praznika.Vidovdanom mi pomeramo granice vremena i spajamo prošlost sa večnošću. Vidovdanom vidimo sve pretke svoje, sve mučenike, sve stradalnike i sve svetitelje. Vidovdanom vidimo i svoju budućnost i otuda danas promovišemo “Vitezove znanja”, đake generacije osnovnih i sradnjih škola koji sa Vidovdanskog izvora kreću u život”, kazao je otac Cincanrević pozdravljajući sve u ime episkopa niškog Arsenija.

Profesor dr Aleksandar Đorđević je u svojoj besedi istako da je jedan od najvećih grehova savremenog doba nezahvalnost.

“Mi smo se skupili danas ovde upravo zbog zahvalnosti Kosovskim velikomučenicima koji su tog 28.juna  1389.godine na Vidovdan dali svoje živote i uzidali ih u  buduću državu Srbiju. Taj Vidovdanski zavet traje do današnjeg dana. Kosovski boj  je vododelnica   srpke istorije. Istorija čovečanstva se sagleda prema tome da li je nešto bilo pre Hrista ili posle  Hrista, a mi Srbi, slobodmo možemo reći,  da istoriju posmatramo pre Kosova i posle Kosova”, kazao je profesor dr Aleksandar Đorđević u svojoj besedi.

Nakon toga prisutnima u porti Saborne crkve poklonili su se najbolji među najboljim osnovcima i srednjoškolcima koji su proglašeni “Vitezovima znanja” i koje je nagradila crkvena opština kao i gradske opštine na čijim teritorijama se škole koje su pohađali nalaze. Izlazili su jedan za drugim praćeni aplauzima, ponosni, ali su njihovi roditelji i njihovi nastavnici bili još ponosniji.

Foto: V. P.

 “Ova deca su ponos i ukras našeg carskog grada. Oni su junaci i vitezovi ovog i budućeg vremena. Ceo grad je ponosan na vas, na vaše rezultate, trud, rad,  na vaša stremljenja i dostignuća, ali i ciljeve i planove koje imate, a oni su, siguran sam u to, veliki. Neka ovaj sveti praznik Vidovdan bude posvećen i vama i obrazovanju  srpskom. Duboko sam ubeđen da ulaganjem u obrazovanje čuvamo i uspomenu na junake i vitezove, na slavnu srpsku istoriju i na taj način  dajemo najbolji doprinos učvršćivanju i stvaranju temelja  buduće ponosne, moćnije i razvijenije majke Srbije”, istako je gradonačelnik Darko Bulatović.

Među onima koji su poneli laskavo zvanje “Viteza znanja” nalazi se i Pavle Milošević, učenik generacije u OŠ “Dušan Radović”. On kaže da je put do najboljeg đaka škole i težak i nije. Sve zavisi od toga šta neko želi i koliko je željan znanja, koliko veruje u znanje i to da mu znanje niko ne može oduzeti i ono je njegovo najveće bogastvo.

Foto: V. P.

“Moram da priznam da je osaćaj poseban, a da bi neko bio “Vitez znaja” mora da  radi tokom celog školovanja. Uz obaveze koje sam imao u školi ja sam se i takmičio. Bilo je puno takmičenja, ali meni su u sećanju ostala ona najvažnije. Najvažnije dostignuće mi je prva nagrada iz fizike na republičkom takmičenju ove godine, a imam republičke nagrade iz fizike i u prethodnim razredima”, kaže Pavle.

Svoje školovanje ovaj “Vitez znanja” nastaviće u odeljenju za darovire matematičare Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu ili, možda, u spevijalizovanom IT odeljenju Gimnazije “Bora Stanković”. Primljen je u oba odeljenja, na njemu je da odluči šta će biti bolje za njegovu budućnost.

Organizatori akademije su Uprava Sabornog hrama, grad Niš, Komanda Kopnene vojske Srbije i Niška crkveno-pevačka družina “Branko”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com