Kultura

Na URBAN festu Bečejci neprikosnoveni

Predstava “Kralj Ibi” u izvođenju Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja, ponela je najveći broj nagrada sa 14. URBAN festa u Nišu. Ovom ansambu dodeljena je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Međunarodnog studentskog pozorišnog festivala, koji je u Nišu održan od 1-5. septembra.

Nagrada Car Konstantin za najbolju glavnu mušku ulogu dodeljena je Srđanu Tomiću za ulogu kralja u predstavi “Kralj Ibi”, dok je Caricu Teodoru za najbolju glavnu žensku ulogu dobila Jovana Petrović za ulogu Milice u predstavi “Dragi tata”, Teatra 011 iz Beograda.

Nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu poneo je Srđan Kner za ulogu Bugrelava u predstavi “Kralj Ibi”, dok je za epizodnu žensku ulogu nagrađena Olivera Guconić za ulogu Ismene u predstavi “Antigona” Omladinskog pozorišta “Vožd” iz Šapca.

U selekciji predstava studenata fakulteta i akademija dramskih umetnosti, na ovogodišnjem URBAN festu bile su samo dve  – “Čudo u Šarganu” Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan-Kosovska Mitrovica i “Ručni rad” pozorišta Promena Akademije umetnosti iz Novog Sada. Festival je ostao uskraćen za predstave studenata FDU iz Beograda i FDU iz Skoplja jer su oni, kako je objašnjeno, u standardnom terminu za održavanje URBAN festa, angažovani na raznim letnjim kampovima, školama i radionicama. U ovoj kategoriji dodeljena je samo jedna nagrada.

Za kategoriju studenata glume kriterijumi za dodelu nagrade su podugnuti na viši nivo. Od njih se očekuje da pokažu celokupno zaokruženi lik, precizno vođenje radnje, tačnost izgrađenih odnosa, vladanje scenskim govorom i pokretom, a s obzirom na to da smo imali skromnu ponudu i mali izbor predstava, suzio se i krug za dodelu nagrada. Ujedno, uvideli smo da je izostalo ozbiljno angažovanje mentora. Zbog svega toga žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za mušku ulogu u ovoj kategoriji ne dodeli”, obrazložio je Angelčo Ilijevski, član ovogodišnjeg žirija i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju.

Nagradu za žensku ulogu “Carica Teodora”, ponela je Mia Simonović za ulogu Sofi Poadevo u predstavi “Ručni rad”, pozorišta Promena Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Žiri su, pored Ilijevskog, činili i Ivana Nedović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu i Zoran Cvetković, glumac, reditelj i umetnički direktor Varoškog pozorišta Histrion iz Prokuplja.

Nezvanična nagrada festivala “Zlatni par”, za najbolji glumački tandem, pripala je Jovani Petrović i Aleksi Đorđeviću, za uloge Milice i mucavog u predstavi “Dragi tata” Teatra 011 iz Beograda. O ovoj nagradi odlučivao je žiri studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Na dodeli nagrada nikog od nagrađenih nije bilo

Gotovo niko od nagrađenih nije prisustvovao dodeli nagrada, što je ovogodišnji selektor i umetnički direktor festivala, Aleksandar Mihailović, prokomentarisao time da smo još “siromašna zemlja koja ima siromašne studente i talentovane glumce”.

Studentski festivali i studentska pozorišta ne obiluju novcem, tako da na višednevnim manifestacijama poput niškog Urban festa, retko kad ko bude na dodeli nagrada. Da su znali da će biti nagrađeni, znam da bi rado bili ovde i zajedno sa nama slavili. Nagrade će im, svakako, biti prosleđene”, rekao je Mihailović.

Svečanoj dodeli nagrada, u sali Narodnog pozorišta, igrane su predstave, “Šine”, Dramskog studija “Ćoše” iz Obrenovca, koja je bila u zvaničnoj konkurenciji, i “Neizgovoreni glasovi” Pozorišta mladih iz Banja Luke, koja je izvedena u čast nagrađenih. Ova predstava igrana je u okviru Dana Republike Srpske u Nišu. 

Prethodnih pet dana ljubitelji pozorišta imali su priliku da pogledaju deset predstava, koje su prve dve večeri festivala igrane u parku Čair, a preostale, zbog loših vremenskih uslova, u Narodnom pozorištu. 

Kroz URBAN fest do sada je prošlo više od 1000 učesnika, a Niš je bio domaćin akademskim pozorištima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Grčke i više gradova Srbije. Organizator URBAN festa, je Studentski kulturni centar Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com