Društvo

Na temeljima stare gradi se nova škola. Đaci iz Leskovika od sledeće godine u prostoru dostojnom vremenu u kome žive

Učenici Osnovne škole „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Leskovika koji su privremeno smešteni u prostorije nekadašnjeg Doma kulture u ovom selu, od sledeće školske godine vratiće se u svoje klupe, jer će ova škola biti kompletno rekonstruisana.

Školska zgrada je bila toliko ruinirana da je za vreme kiše ili u zimskom periodu kada pada sneg prokišnjavala. Na zidovima su se napukline vremenom pretvorile u rupe. Škola nije imala ni toalet već su deca koristila poljski WC, a ruke su prali tako što ih je učitelj ili pomoćno osoblje u školi polivalo vodom iz bokala iznad lavora. Meštani Leskovika su o tome obavestili Grad i Gradsku opštinu Crveni krst na čijoj se teritoriji selo nalazi sa molbom da im izađu u susret i pomognu da dobiju školu dostojnu vremena u kome žive.

Pored neophodne obnove škole, meštani su gradonačelnicu upoznali i sa drugim problemima. Selo je bez vode pa se u njemu često nalaze cisterne sa vodom, ne postoji ni prodavnica gde bi se oni snabdeli osnovnim životnim namirnicima, a u selu ne mogu da se koriste ni mobilni telefoni jer nema mreže.

“Deca će imati novu školu, a ovo selo će početi polako da oživljava. Jedan od razloga zbog čega se oni iseljavaju odavde jeste i vodosnabdevanje. Ono što je dobro je da izvorišta nisu presušila, i mi ćemo narednih dana videti na koji način da ove ljude uvedemo u jedan sistem, da potroše vodu, ali i kako da se ona kontroliše i plati. Tako ćemo i više dece imati u selu, jer kada nam kažu majke da nemaju čime da operu veš, da okupaju decu, to jeste jedean veliki problem”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je obećala da će Grad za novu školu obezbediti i nove klupe, table, kako bi deca imala adekvatne uslove za školovanje.

“Ja se nadam da će ova škola biti završena do kraja školske godine i da u sledeću školsku godinu ovde krene preko 20 đaka”, rekao je predsednik GO Crveni Krst prof. dr Miroslav Milutinović.

Roditelji nisu krili zadovoljstvo izgradnjom škole.

“Škola nam mnogo znači jer deca neće morati da putuju. Leti je to izvodljivo, ali zimi nije. Kod nas je jako hladno, kada padne sneg je klizavo, često se glave autobusi u snegu”, kazala je stanovnica Leskovika Marina Vujović.

Đaci Leskovika trenutno pohađaju nastavu u Domu kulture koji je renoviran. Građani žele da, nakon što se deca vrate u školu, taj prostor bude iskorišćen za možda neku prodavnicu ili za neke druge namene koje im nedostaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com