Društvo

Na svetski dan vode osnovci obišli izvorište “Medijana” i učili o njenom značaju

Povodom obeležavanja Svetskog dana voda JKP „Naissus“ Niš organizovao je obilazak svog postrojenja na izvorištu Medijana za najmlađe osnovce niških osnovnih škola, koji su tom prilikom posetiti fabriku vode, komandno kontrolni centar i laboratoriju niškog vodovoda u pratnji stručnih lica iz redova zaposlenih u JKP „Naissus“ Niš.

Na ovaj način, niški vodovod uzima aktivno učešće u kampanji povodom Međunarodnog dana voda pružajući priliku učenicima škola “Dušan Radović” i “Miroslav Mika Antić” da steknu nova znanja o značaju vode, njenom ciklusu, procesima tretmana vode i merama zaštite vodnih resursa.

Foto: Niške Vesti/JM

„Ugostili smo naše najmlađe sugrađane kako bismo ih na vreme naučili da poštuju najbitniji resurs, a to je voda. Prikazali smo im našu laboratoriju, fabriku vode i „Bistračnicu“. Treba da od malih nogu znaju da Niš i Nišlije piju najkvalitetniju vodu, kako u Srbiji, a bogami i u Evropi“, poručila je Tamara Milić, v. d. direktora JKP “Naissus”.

Foto: Niške Vesti/JM

Kako navodi, u najtoplijim letnjim danima, Nišlije dnevno potroše od 1.500 do 1.600 litara u sekundi, dok regularna potrošnja obično bude do 1.200 litara.

Foto: Niške Vesti/JM

“Niš ima dovoljne količine vode izuzetnog kvaliteta, a voda svakog dana ispituje. Broj izvorišta vode u svetu se smanjuje i oko 2,2 milijarde ljudi u svetu nema pijaću vodu. Ti podaci još više obavezuju da čuvamo vodu za buduće generacije, a čini se da upravo najmlađi bolje razumeju važnost toga od starijih”, poručuje Milić.

Niški osnovci su nakon obilaska poručili da vodu treba štedeti, a reke ne zagađivati bacajući raznu plastiku jer je ona najbitniji resurs i izvor života svih živih bića.

Svetski dan vode usvojen je Rezolucijom Ujedinjenih nacija, a obeležava se od 1993. godine. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com