Društvo

Na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša dodeljene nagrade “11. januar”

Nagrada “11. januar” dodeljena je na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša u Svetosavskom domu. Dobitnici ovogodišnjeg najznačajnijeg priznanja su folklorni ansambl Oro, Osnovna škola “Radoje Domanović”, niška filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, bivši rektor Univerziteta prof. dr Radoslav Bubanj i čuvar spomenika na Čegru Selomir Marković.

“Ovaj datum jeste prilika da iskažemo odnos prema prošlosti i tradiciji, sećajući se velikog oslobođenja od Turaka. Istovremeno, danas pokazujemo i odnos prema budućnosti dodeljujući nagradu 11. januar, najveće priznanje Grada Niša”, istakao je na otvaranju predsednik Skupštine Grada Rade Rajković.

Nagrada Grada Niša “11. januar” sastoji se od povelje, statuete oslobodiocima Niša i novčanog iznosa od 100 hiljada dinara po dobitniku.

Akademski folklorni ansambl “Oro” – SKC Niš, u prethodnih šezdeset godina ostvario je izuzetna dostignuća u afirmaciji i očuvanju tradicije i folklora. Kao predstavnik najboljih akademskih folklornih ansambala u zemlji “Oro” je izabran za predstavinka Srbije na Olimpijadi folklora 2020. godine u Rusiji.

“Želim da se zahvalim svima koji su prepoznali napore, trud i rad da se sačuva naših članova da sačuvaju srpsku tradiciju od zaborava. Uvek smo se trudili da predstavimo srpski identitet ne samo u našoj zemlji, već i u svetu”, rekla je Dragana Petković, direktorka SKC-a, akademskog folklornog ansambla “Oro”.

Nagradu “11. januar” Osnovna škola “Radoje Domanović” dobila je za svoj neprestani rad i stalno unapređivanje obrazovnog procesa, čime doprinosi afirmaciji obrazovanja i vaspitanju mladih u Nišu.

“Odluku roditelja da nam daju na vaspitanje i obrazovanje ono što im je najdragocenije, njihovu decu, jako cenimo i poštujemo i svim snagama i kapacitetima se borimo da to opravdamo. Današnja nagrada je velika privilegija i čast, ali i velika odgovornost”, istakla je Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

Teći kolektiv koji je dobio ovo prestižno priznanje je Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Niš.

“Velika je čast i zadovoljstvo mojim saradnicima i meni da primimo ovo visoko priznanje koje smo dobili za doprinos u razvoju Grada u prethodnom periodu”, rekao je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošaljavanje.

Selomir Marković, Nagradu “11. januar” dobio je kao čuvar našeg kulturnog nasleđa koje u mnogome prevazilazi lokalni karakter.

“Meni nikada nije teško da pričam, ali sada jeste. Od radosti! Ovo je specifičan dan za više od 30 godina mog rada. Ali ja na Čegru nisam sam, ja sam tamo sa svima vama”, istakao je Selomir Marković.

Za veliki doprinos u sportu, a pogotovo u obrazovanju, priznanje Grada Niša dodeljeno je i bivšem rektoru niškog Univerziteta Radoslavu Bubnju.

“Moja molba je, ovom prilikom, odgovornim ljudima u Gradu i Srbiji da završe izgradnju zgrade za mlade naučne radnike i studentski dom u dogovoru sa Univerzitetom. Ove kapitalne investicije mogu da reše probleme mladih naučnika”, poručio je Radoslav Bubanj.

Gostima se obratio i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je istakao da je 11. januar veliki dan za Niš i čestitao svim dobitnicima nagrade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com