Sport

Na Seličevici i planinarenje i časovi istorije

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je ogranizovalo u nedelju, 31.oktobra 2021.godine, treći uspon na planinu Seličevicu, u čast oslobodilaca Niša.

Akciju su podržali Gradska opština Palilula, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i Osnovna škola “Branko Radičević” iz Gabrovca. Odaziv planinara i rekreativaca bio je izuzetan, preko 150-oro njih, iz Niša, Jagodine, Leskovca, Bele Palanke, Gadžinog Hana, Aleksinca, Sokobanje, Donjeg Dušnika i Grkinje.

Među njima bio je i zavidan broj deca, učenika Osnovne škole “Radoje Domanović”, zahvaljujući zalaganju Vojina Nikitovića, profesora istorije. Vremenski uslovi bili su izuzetno povoljni, Seličevica je bila okupana jesenjim suncem.

Akciju je otvorio predsednik Gradske opštine Palilula, g.Bratislav Vučković. Učesnike akcije pozdravili su i poznati planinarski bračni par Nikolina Dabić i Berislav Trajkvović, zajedno sa svojim dvomesečnim kćerkama bliznakinjama Veronikom i Simonom, koje su verovatno i najmlađe registrovane planinarke na ovom prostorima. Sve ovo motivisalo je učesnike akcije da celu trasu pređu bez ikakvih napora.

 

U prvoj etapi, družina se kretala obodom Delijskog visa, u pravcu sela Vukmanovo. Do dolaska u ovo selo, već su bila održana i predavanja, kratki časovi u prirodi, o geografiji Seličevice, o istorijatu utvrđenja Koprijan, i o oslobođenju Niša od turskog ropstva 1878.godine. U selu Vukmanovu, priređena je i prigodna beseda o oslobođenju Niša u prvom svetskom ratu, 12.oktobra 1918.godine.

Od sela Vukmanovo, usledio je i završni uspon na vrh Ibrovica (drugi naziv vrha je Velika Tumba), koji je sa 903 metara i najviši na Seličevici. Široka staza, šumski put, sa mnogo krivina, sa stalnim usponom, ali blagim usponom, lagano je učesnike izveo na vrh Seličevice. Od kako je družina krenula od stadiona na Delijskom visu, do najvišeg vrha Seličevice, proteklo je četiri i po sata u laganom hodu, lepoj i prijateljskoj atmosferi, i divnim besedama o slavnoj istoriji grada Niša.

Zahvaljujući angažovanju porodice Ilić iz sela Grkinja, na vrhu su učesnicima akcije posluženi čaj i pecivo. Ovde je bilo reči i o oslobođenju Niša 14.oktobra 1944.godine, i o radu nemačkog radio relejnog centra na vrhu Seličevice. Ostaci zgrade u kojoj su bili smešteni ljudstvo i tehnika ovog centra, još uvek je na vrhu Seličevice, i bilo bi dobro obnoviti ga, da to bude svojevrsni muzejski eksponat na Seličevici.

Učesnici akcije su se sa Seličevice spustili u pravcu sela Berbatovo, gde je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša pripremilo ručak, besplatan, za sve učesnike akcije.

Ukupna dužina trase bila je 16 kilometara, a akciju su vodili Miroslav Dokman, Dragan Stevanović, Vladimir Mitrović i visokogorac Uglješa Đorić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com