Ekonomija

Na Sajmu zapošljavanja poslodavci ponudili 600 radnih mesta

Na tradicionalnom prolećnom Sajmu zapošljavanja koji se održava u Oficirskom domu ove godine učestvuje 50 poslodavaca koji su ponudili blizu 600 radnih mesta, a najtraženiji su inženjeri elektronike i mašinstva, diplomirani ekonomisti, vaspitači, psiholozi, pedagozi, farmaceuti, radnici u  auto-industriji, pekari, konobari, vozači, pogonski radnici.

Prolećni sajam zapošljavanja organizuju Nacionalna služba za zapošljavanje i grad Niš. Prema rečima Bobana Matića, direktora  Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš, očekuje se da Sajam obiđe 2 do 3.000 Nišlija koji će u direktnom kontaktu sa poslodavcima uspeju da dođu do posla.

“Specifičnost ovogodišnjeg Sajma za zapošljavanje je u raznovrsnosti poslova i slobodnih radnih mesta koja se nude, što sa srednjom školom, što sa fakultetom”, kaže Boban Matić. “Najviše se traže inženjeri elektronike, potom inženjeri mašinstva, ali  i diplomirani ekonomisti, pedagozi. Poslodavci traže i vozače kamiona, vozače službenih vozila, konobare, kuvare i još sijaset drugih zanimanja”, navodi Matić.

Otvaranju prolećnog Sajma zapošljavanja prisustvovali su i pomoćnici gradonačelnika Niša Marina Kostić i Goran Milosavljević.

Foto: V.P.

“Najbolji resurs je ljudski resurs i to nije floskula”, kazala je Marina Kostić. “Razumeju je  oni koji aktivno traže posao, ali  i oni koji posao nude. Sajam zapošljavanja je i ove godine idealno mesto za  susret poslodavaca i nezaposlenih, a Niš i  gradonačelnik svake godine podržavaju ovu manifestaciju u smislu prioriteta i moralne obaveze  grada da pomogne nezaposlenim licima, a da sa druge strane realizuje i sve zadatake koji grad obavezuju, a to je i moralna podrška ljudima koji nađu posao”.

Kostić je dodala da je ovo prilika gde će 50 poslodavaca moći da ponude svoje  potencijale i upražnjena mesta i prilika da 550 nezaposlenih lica dođu, da se informišu, da ponude ono što imaju i da se direktno sretno sa poslodavcima.

“Sve u cilju aktivnijeg zapošljavanja i pronalaženja radnih mesta koja su slobodna, ali i zarad realizacije  budućnosti i potencijala svakog ponaosob”, kazala je Kostić.

Prema rečima direktora NSZ Filijala Niš Bobana Matića na evidenciji  nezaposlenih nalazi se 38.000, a u gradu 25.000 lica.

“Iskustvo pokazuje da je procenat zaposlenja u prethodnim godinama  na ovom sajmu preko 50  procenata”, dodaje Matić. “Prošle godine je uspešnost sajma, koja se meri zaposlenjem lica koja su bila na sajmu i zaposlila se u narednih šest meseci, je preko 51 procenat. Od 634 iskazanih slobodnih mesta prošle godine  324 lica se zaposlilo u narednih šest meseci kod poslodavaca koji su bili na sajmu”.

Matić dodaje da Nacionalna služba za zapošljavanje pored Sajmova realizuje i Aktivne mere zapošljavanja, a daje i subvencije za zapošljavanja lica iz kategorije teže zaposlivih, a to su mlada lica do 30 godina, stariji od   preko 40 godina, lica koja dugo godina ne mogu da dođu do posla, žene, pripadnici romske nacionalnosti ili primaoci socijalne pomoći.

“Procenat nezaposlenih starijih osoba je oko 13 procenata”, dodaje Matić.

Miloš Antonijević je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i jedan je od posetioca Sajma zapošljavanja. U potrazi je    za radnim mestom.

“Bez posla sam pola godine, a radio sam na povremenim i privremenim poslovima više puta do sada, ali uvek ostajao bez posla. Sajam je dobro mesto da se upoznamo sa poslodavcima koji nude slobodna radna mesta. Ostavio sam podatke na nekoliko štandova do sada, pa videću. U svakom slučaju ukoliko me neko pozove prihvatiću radon mesto”, kaže Miloš Antonijević.

U Oficirskom domu se sutra održava Sajam obrazovanja na kome će se predstaviti srednje i više škole, ali  i fakulteti. Učesnici Sajma obrazovanja su iz Niša, ali biće i onih koji dolaze iz drugih gradova. Organizatori očekuju dobru posetu i kada se radi o Sakmu obrazovanja koji je, u neku ruku, posebno namenjen matuantima srednjih škola pred kojima je izbor studija, kao u učenicima osmog razreda koji razmišljaju o tome gde da nastave srednješkolsko obrazovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com